Eko-wiedza zdrowie

Zielone koktajle – warto je pić całym rokiem

Zielone koktajle to smaczny sposób na wzbogacenie naszej diety w solidną porcję warzyw i owoców oraz cennego dla zdrowia chlorofilu. Warto wprowadzić je do naszej diety na stałe i zastąpić nimi jeden posiłek dziennie. Zmiksowane zielone warzywa i owoce to źródło energii, która wzmacnia i jednocześnie odnawia organizm.

Zielony koktajl2

Po co nam ten chlorofil?

Chlorofil znajduje się w roślinach, algach i bakteriach fotosyntetyzujących. Nadaje częściom roślin charakterystyczny zielony kolor. Im bardziej intensywny kolor zieleni, tym jest go więcej. Badania potwierdzają, że ma on niesamowite działanie uzdrawiające. Posiada szereg zalet oraz wszelkich zdrowotnych korzyści, jak na przykład zapobieganie nowotworom, zwalcza anemię oraz zapalenie wątroby, a nawet poprawia wzrok. Wielki przyjaciel kobiet – reguluje menstruacje oraz zwiększa produkcję mleka u matek karmiących. W skrócie, uwzględnianie chlorofilu w diecie daje nam witalność i ogólne zdrowie.

Kilka faktów o chlorofilu

  • Polscy naukowcy odkryli (KLIK), że chlorofil potrafi wyeliminować część uszkodzeń DNA powodowanych przez kancerogeny.
  • W 1950 roku Dr. Franklin Howard Westcott odkrył unikalną zdolność chlorofilu w usuwaniu nieprzyjemnych zapachów z organizmu. Zauważył on, że już 100 mg chlorofilu włączonego do diety może zneutralizować nieświeży oddech czy zapach ciała. Chlorofil odświeża wewnętrzne środowisko organizmu poprzez eliminację bakterii odpowiadających za wydzielanie nieprzyjemnego zapachu.
  •  Chlorofil uznawany jest za silną, naturalną, przeciwzapalną substancję. Używany jest do leczenia takich schorzeń jak artretyzm, zapalenie zatok czy chroniczne zapalenie trzustki.
  •  Zielone rośliny mają silnie działanie alkalizujące, czyli neutralizują skutki zakwaszenia organizmu, o co nie trudno w naszych czasach. W zakwaszonym organizmie szybciej namnażają się patogeny, które wywołują szereg chorób. Jeśli zjadasz duże ilości bogatych w chlorofil warzyw, wspierasz równowagę kwasowo-zasadową, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zdrowia.
  • Chlorofil posiada silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga hamowanie rozwoju bakterii oraz grzybów, a nawet ich likwidację.
  • Chlorofil znacznie przyspiesza proces pozbywania się zaległych resztek jedzenia, wspiera pracę jelit, dba o florę bakteryjną i zmniejsza ryzyko zaparć oraz gazów. (źródło: surojadek.com)

Zielony koktajl

Jak skomponować zielony koktajl?

Zielony koktajl można przygotować na setki sposobów i to jest w nim wspaniałe. Za każdym razem może być inny w smaku i konsystencji. I wcale nie musi być trawiasty i odpychający. Przy komponowaniu swojego zielonego koktajlu warto w dużym stopniu kierować się smakiem, który chcemy uzyskać. Na jesieni najlepiej tworzyć kompozycje na bazie jarmużu, szpinaku i natki pietruszki, z dodatkiem gruszek, bananów, awokado czy kiwi. Dodatek soku z cytryny ułatwi wchłanianie żelaza, a świeże liście kolendry pomogą usunąć z organizmu metale ciężkie.  Ja robię zawsze takie koktajle na bazie mleka roślinnego (np. ryżowe, ryżowo-migdałowe), co łagodzi trawiasty smak i nadaje gładkości. Ilość mleka można dowolnie modyfikować, w zależności od indywidualnych preferencji.  Zamiast mleka można dodać też wodę kokosową, która doda nam sporo cennych wartości odżywczych.

Nie ma jednego przepisu na koktajl, ale zawsze warto trzymać się schematu:

  • zielona baza (szpinak, jarmuż, natka pietruszki, kolendra)
  • banan, gruszki, awokado, kiwi – nadają gładkości i słodkości
  • mleko roślinne, woda kokosowa
  • dodatki: np. trawa pszeniczna, jęczmienna, nasiona chia

Warto kombinować i łączyć ze sobą nowe smaki, dorzucać rozmaite dodatki, np. siemię lniane, daktyle. Zielony koktajl zyska na mocy, gdy dodamy do niego odżywczą trawę pszeniczną,  macę, spirulinę czy chlorellę.

Zielony koktajl3

Trawa pszeniczna

Trawa pszeniczna w około 70% (!) składa się z chlorofilu. Poza tym zawiera ona ponad 90 minerałów (w naszym ciele występuje ich 102). Dzięki przyjmowaniu trawy pszenicznej zaopatrujemy się w najróżniejsze składniki odżywcze, enzymy oraz całą gamę witamin. Ja uwielbiam trawę pszeniczną marki Pukka. Jest to suszony na zimno sok, dzięki czemu zawiera wiele łatwo przyswajalnych witamin i aminokwasów. Posiada certyfikat ekologiczny Soil Association.

Pukka-Juicy-Wheat-Grass-Powder-110-g-økologisk

Sprawdź w sklepie Organeo »

Pozdrawiam,

Patrycja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>