Sezon truskawkowy jest już rozpoczęty i warto z niego korzystać w pełni, by wykorzystać moc zamkniętą w tych cudnie czerwonych, aromatycznych owocach. Truskawki można jeść na wiele sposobów i można z nich tworzyć finezyjne kompozycje smakowe. Są fantastyczne na przykład do ożywiania smaku zielonych koktajli. Dziś proponuję Wam mega zdrowe truskawkowe smoothie z jarmużem i świeżymi liśćmi kolendry.
Smoothie z truskawek, jarmużu i świeżej kolendry
Truskawki są nieocenionym źródłem witamin: A, B1, B2, B3(PP), B9 oraz C. Znajdziemy w nich również mangan, żelazo, wapń, fosfor i magnez. Dzięki tym niesamowitym składnikom odżywczym truskawki posiadają wiele zbawiennych dla naszej skóry właściwości. Truskawki obfitują w mangan, który odpowiedzialny jest za procesy przemiany materii, odpowiada za procesy twórcze krwi i kości, odżywia nerwy i mózg, pobudza produkcję hormonów tarczycy. Korzystnie wpływa także na libido, zwiększając zainteresowanie seksem, a także dostarcza skórze i włosom pigmentów, poprawiając tym samym ich wygląd.
Jarmuż to zielone źródło wapnia – zawiera go więcej niż mleko krowie! Jest bogatym źródłem witamin: K, A , C, a także błonnika i karetonoidów (zawiera luteinę i beta-karoten). Jedząc go przyswajamy też żelazo, potas, miedź i mangan. Wykazuje działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Ciekawostką jest, że jarmuż zyskuje na smaku po przemrożeniu, a zatem spokojnie możecie go zamrozić. I teraz uwaga: jarmuż zawiera szczawiany, które mogą przyczyniać się do tworzenia kamieni nerkowych i żółciowych. Spożywajmy go zatem w rozsądnych ilościach.
Kolendra jest magicznym ziołem, które potrafi wyprowadzać z organizmu metale ciężkie, takie jak rtęć, aluminium i ołów. Powinniśmy sięgać po nią jak najczęściej, zwłaszcza gdy mieszkamy w miastach. Metale ciężkie kumulują się w naszych organizmach i bardzo ciężko się jest ich pozbyć. Nie są usuwane tak łatwo jak inne toksyny i osadzają się w tkankach, najczęściej w wątrobie, nerkach, skórze, układzie nerwowym i w płucach stanowiąc przyczynę wielu schorzeń i dolegliwości. Kolendra jest mocno aromatyczna, o nieco anyżowym posmaku i nie każdy pokocha jej smak, ale myślę, że ze względu na jej właściwości pro zdrowotne warto się z nią zaprzyjaźnić.
Jak przygotować smoothie?
Do blendera wrzuć dwie garście jarmużu, dwie garście świeżych liści kolendry i tyle ile chcesz truskawek – im więcej tym uzyskasz bardziej owocowy, słodki smak koktajlu.
Zalej wszystko mlekiem zbożowym, np. ryżowym i dodaj dwie łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie). Ilość mleka możesz dowolnie modyfikować w zależności jak gęstą chcesz uzyskać konsystencję.
Po zmiksowaniu smoothie nie jest najbardziej urodziwe, gdyż uzyskujemy brunatną barwę, ale w smaku jest ciekawe i przyjemne. Dla dodatkowych walorów wizualnych oraz smakowych, możemy dodać na wierzch kawałki pokrojonych truskawek oraz kilka liści świeżej mięty.
Polecam takie smoothie na drugie śniadanie, jako zdrowy start na dzień dobry.
Smacznego,
Patrycja.