„Złoto Faraonów” – niesamowita moc oleju z czarnuszki

Olej z nasion czarnuszki siewnej zwany jest również „Złotem Faraonów”. Określenie to potwierdza skuteczność oleju, który stosowany był w celach pielęgnacyjnych oraz prozdrowotnych już w czasach starożytnych. Jest doskonałym, całkowicie naturalnym, hipoalergicznym kosmetykiem. Przeznaczony jest do pielęgnacji każdego typu skóry.

plik504df5e6dedde

Olej z nasion czarnuszki siewnej otrzymywany jest tylko w jeden sposób – w procesie tłoczenia na zimno. Zawiera on kwasy tłuszczowe nienasycone: linolowy, oleinowy, linolenowy, a także rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy, który posiada właściwości przeciwzapalne. Olej zawiera olejek lotny, w którego skład wchodzą aktywne farmakologicznie: nigellon, tymochinon oraz karwakrol. Łagodzi podrażnienia i zaczerwienienie skóry, nawet te wywołane nadmierną ekspozycją na działanie promieni słonecznych. Naturalnie występujące w oleju metabolity roślinne nadają silne właściwości antyoksydacyjne, co sprawia, że stosowanie oleju chroni i regeneruje komórki. Dodatkowo długotrwale zabezpiecza przed niekorzystnym wpływem środowiska oraz oczyszcza komórki z toksyn.

Olej zawiera wiele naturalnych bioaktywnych związków: witaminę A oraz witaminę E, fitosterole oraz mikroelementy. Występuje w nim także biotyna, zwana „witaminą piękności”. Biotyna reguluje procesy metaboliczne przebiegające w skórze. Stosowany zewnętrznie wygładza i nawilża skórę, a także zwalcza zmiany o alergicznej etiologii.

Olej z czarnuszki przywraca prawidłowe funkcjonowanie gruczołów łojowych . Jest polecany do kompleksowej pielęgnacji z problemem wszystkich odmian trądziku i łojotoku. Monoterpeny i związku fenolowe oraz kwas eikozadienowy zawarte w oleju, posiadają aktywność przeciwbakteryjną – skutecznie ograniczają namnażanie się. Propionibacterium acnes – bakterii zasiedlającej naskórek. Olej z czarnuszki siewnej wykazuje wielokierunkowe działanie: poprawia gospodarkę lipidową skóry, ograniczając produkcję sebum (płaszcza tłuszczowego skóry); zmniejsza nasilenie stanu zapalnego przywracając biorównowagę mikroflory naskórka; przyspiesza proces regeneracji komórek oraz gojenia się zmian skórnych.

Olej z czarnuszki siewnej to także nieoceniony ekokosmetyk do pielęgnacji włosów. Wzmacnia je, jak również skutecznie zwalcza łupież. Naturalna kuracja olejem stymuluje wzrost włosów i zapobiega ich nadmiernemu wypadaniu. Zawarty w nim siarkowy aminokwas metionina jest niezbędny do prawidłowego wzrostu włosów. Metionina stanowi naturalny budulec keratyny – białka tworzącego strukturę włosa. Olej z czarnuszki nawilża skórę słowy, zapobiegając powstawaniu łupieżu oraz zwalcza już istniejący. Dzięki właściwościom przeciwgrzybiczym, może być stosowany miejscowo wspomagająco w terapii łupieżu pstrego.

Olej z nasion czarnuszki siewnej może być używany także do masażu ciała, w szczególności obolałych mięśni i stawów.

Można go stosować zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Posiada specyficzny, pieprzny smak. Ma ogromną wartość odżywczą – zaledwie jeden gram pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają one na wiele podstawowych funkcji organizmu między innymi regulują metabolizm.  Olej z czarnuszki doskonale komponuje się z takimi przyprawami jak: kolendra, tymianek, curry i ziele angielskie. Polecamy polewanie olejem wszelki potraw, aby dodać im ciekawego smaku i aromatu. Olej z czarnuszki wykazuje działanie żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe. Ponadto należy go stosować przy wszelkich problemach z żołądkiem, działa rozkurczająco oraz poprawia trawienie. W medycynie arabskiej do dziś czarnuszka jest stosowana jako lek na nieżyt żołądka i jelit. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Pomaga również w infekcjach przewodu pokarmowego oraz dolegliwościach związanych z funkcjami wątroby. Odtłuszcza wątrobę i pomaga w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

Przykładowe dawkowanie oleju z czarnuszki: Olej z czarnuszki powinien być spożywany codziennie, zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Zaleca się przyjmować go:

  • przez dorosłych – 1 lub 2 łyżeczki przed posiłkami
  • przez dzieci do 4 roku życia – pół łyżeczki
  • przez dzieci między 5 a 11 rokiem życia – 1 łyżeczkę
  • przez młodzież od 12 roku życia – 3 razy dziennie pół łyżeczki.

 

Czarnuszka w Organeo


 

Olej z czarnuszki przeznaczony jest do pielęgnacji skóry łojotokowej i trądzikowej. Łagodzi podrażnienia, nawet te wywołane nadmierną ekspozycją na działanie promieni słonecznych. Wzmacnia włosy, zapobiegając ich nadmiernemu wypadaniu oraz skutecznie zwalcza łupież. Olej należy stosować na oczyszczoną, wilgotną skórę.

Skład: 100% oleju z nasion czarnuszki

W Sklepie Organeo znajdziecie olej z czarnuszki marki EFAS. Został on zamknięty w szklanych buteleczkach o pojemności 60 ml lub 125 ml

1456217514.08

Sprawdź w sklepie Organeo »

 

Interesującą alternatywą jest mydło z olejem z czarnuszki. Produkowane jest ręcznie, metodą tradycyjną „na zimno”. Jest klarowane i suszone przynajmniej 4 tygodnie w warunkach naturalnych. Zawiera olej z ziaren olejowca gwinejskiego, olej z miąższu palmy kokosowej, olej z czarnuszki oraz proszek z makucha czarnuszki. Mydło jest naturalne i delikatne, posiada właściwości nawilżające, natłuszczające i łagodzące. Przeznaczone jest do mycia całego ciała, w szczególności do skóry problemowej. Nadaje się do pielęgnacji skóry wrażliwej, trądzikowej, z łuszczycą i egzemą. Mydło działa regenerująco, odżywczo i ochronnie.

mydlo-z-olejku-z-czarnuszki-sahara-cactus

Sprawdź w sklepie Organeo »

 

Wszystkie wymienione powyżej produkty posiadają certyfikat EcoCert. 

źródło: Marokosklep: BioKatalog Produkty

Pozdrawiam,

podpis

Wiktoria Świątek

Kilka słów o autorze

Studiuję grafikę komputerową na Akademii Sztuk w Warszawie. Kocham piękno, barwy i nasycenie. Moim kosmetycznym „konikiem” jest makijaż. Czerpię niesamowitą radość z wykonywania make -upu sobie jak i innym. Uwielbiam obserwować metamorfozy i podkreślać w kobiecej urodzie to, co najpiękniejsze. Uważam, że każda kobieta ma w sobie ogromne pokłady klasy i blasku, które można wydobyć, wyeksponować i pokazać całemu światu. Dbając o siebie przy pomocy naturalnych produktów, dbam o środowisko i zarazem zapewniam sobie zdrowie i dobry wygląd.

Pozostałem wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>