Eko-wiedza Slider zdrowie

Złocisty napój z kurkumy – oczyszcza, wzmacnia, rozgrzewa

Uwielbiam napój z kurkumy. Jego przepiękną, złocisto żółtą barwę. Orzeźwiający smak. A przy tym jest to napój posiadający szereg nieocenionych właściwości prozdrowotnych: oczyszcza organizm z toksyn, rozgrzewa, dodaje energii, wspomaga układ odpornościowy. Złocisty napój z kurkumy, imbiru, cytryny i miodu to nasz dzisiejszy bohater.

Kurkuma napój3

Złocisty napój z kurkumy

Przeszukując internet można znaleźć wiele sposobów przygotowania napoju z kurkumy. Jest to napój, którego receptura przywędrowała do nas z Indii. Jest wspaniałym napojem dla każdego, a ze względu na antyoksydacyjne właściwości kurkumy, sprawdzi się idealnie dla osób, które prowadzą niezdrowy, wielkomiejski tryb życia pełen stresu czy używek. Dzieciom możemy podawać go kilka razy w tygodniu po ukończeniu 3 roku życia.

Do przygotowania szklanki tego wyjątkowego napoju używam:

  • szklanka wody
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 2 cienkie plasterki świeżego imbiru
  • sok z ćwiartki cytryny
  • miód do smaku wedle upodobań – ok. 1 łyżeczki
  • szczypta pieprzu cayenne (konieczny, gdyż wzmacnia działanie kurkuminy zawartej w kurkumie)

Dwa plasterki imbiru zalewam wrzątkiem do ok. 3/4 szklanki i zostawiam do zaparzenia pod przykryciem na ok. 10-15 minut. Można też najpierw imbir pogotować przez kilka minut w wodzie. Wówczas napój będzie miał większe właściwości rozgrzewające i w takiej postaci sprawdzi się idealnie podczas kataru czy przeziębienia.

Następnie, do schłodzonego już naparu z imbiru, dodaję 1/4 łyżeczki sproszkowanej kurkumy i mieszam. Dodaję miód, szczyptę pieprzu cayenne, trochę zimnej wody, a na koniec wciskam sok z cytryny. Mieszam. Wtajemniczeni zauważą z pewnością, iż kolejność wynika z zasad Kuchni Pięciu Przemian, której jestem fanką od kilku lat. Tak sporządzony napój z wykorzystaniem wszystkich pięciu smaków dodatkowo zrównoważy organizm, zapewniając harmonijną pracę wszystkich narządów.

Kurkuma napój

Składniki możemy modyfikować pod kątem naszych własnych upodobań smakowych lub też dostować je do pory roku. W zimnych okresach zwiększamy ilość imbiru i miodu, a zmniejszamy ilość cytryny. Latem możemy dodać do niego dużo więcej soku z cytryny, a imbir zmniejszyć do jednego cienkiego plasterka. Możemy też poszaleć z różnymi rodzajami miodu, co dodatkowo podbije nam zarówno walory smakowe, jak i zdrowotne. Mi osobiście najbardziej smakuje ten napój z dodatkiem miodu lipowo-gryczanego.

Napój z kurkumy możemy pić rano na czczo (wzmacniamy jego działanie oczyszczające z toksyn), lub po prostu jako napój w ciągu dnia, zamiast na przykład poobiedniej herbaty (która zawiera teiny i której zasadniczo nie piję w ogóle). Głównie polecany jest do picia w okresie jesienno-zimowym ze względu na swoje właściwości rozgrzewające i pomagające w walce z infekcjami. Moim zdaniem to napój całoroczny. Polecam go w okresie wiosennym, gdyż kurkuma wspomaga oczyszczanie wątroby, oraz letnim, gdyż wspaniale tonizuje nasz organizm, ma działanie przeciwzapalne, poprawia krążenie i …ma działanie przeciwstarzeniowe 🙂 A wszystko to dzięki tej niepozornej kurkumie, której tak nie docenia się w polskiej kuchni.

Kurkuma i jej właściwości

Kurkuma

Kluczowym składnikiem napoju jest kurkuma, która nadaje mu ten piękny złocisty kolor i nieocenione właściwości prozdrowotne. Znamy ją głównie jako składnik popularnej mieszanki przypraw curry, ale często nie doceniamy jej działania.

Kurkuma (turmeric), zwana „złotem Indii”, jest niezwykle silnym antyoksydantem, przez co może być pomocna w prewencji nie tylko przedwczesnego starzenia się, ale też wielu współczesnych chorób cywilizacyjnych. Działa też przeciwzapalnie, dlatego w tradycyjnej medycynie indyjskiej stosuje się ją również jako składnik maseczek i okładów.

Kurkumę od tysięcy lat uprawia się w Indiach, gdzie jest nie tylko składnikiem codziennej diety, ale też kluczowym elementem medycyny Ajurwedyjskiej. Z wyglądu przypomina imbir, którego jest bliską kuzynką. Wszystko, co najlepsze – łącznie z pięknym kolorem – zawdzięcza kurkuminoidom, pigmentom o silnych właściwościach przeciwzapalnych i anyoksydacyjnych. Według badań przeprowadzonych w 1989 roku i opublikowanych na łamach Everyday Health, pacjenci ze zgagą i podrażnieniem żołądka odczuwali ustąpienie objawów po przyjmowaniu kurkumy.  Dodatkowo amerykański National Institutes of Health potwierdził niedawno to, co w medycynie Ajurwedyjskiej wiadomo było od wieków: 500 mg kurkumy pomaga szybko wyleczyć się z zatrucia.

Zawarte w kurkumie składniki usprawniają też krążenie i przepływ krwi do serca i wspomagają usuwanie nagromadzonego w żyłach cholesterolu. Współczesna medycyna potwierdza za ajurwedą, że chroni wątrobę, poprawiając krążenie wewnątrz tego organu i zwiększając produkcję żółci. Wspiera też oczyszczanie wątroby.

Kurkuma ma lekko rozgrzewające i poprawiające krążenie właściwości, jednak jest łagodniejsza, niż chilli czy imbir, które często odradza się osobom z niewydolną wątrobą czy zbyt wysokim ciśnieniem. Tymczasem kurkuma nie tylko oczyszcza krew, ale też wspomaga pracę wątroby i zmniejsza ryzyko jej uszkodzenia. W połączeniu z właściwościami antyoksydacyjnymi jest więc wymarzoną przyprawą dla osób, które prowadzą niezdrowy, wielkomiejski tryb życia pełen stresu czy używek.

Z uwagi na właściwości antyoksydacyjne kurkuma ma też niezwykle korzystne działanie na mózg. Badacze od lat zastanawiali się, dlaczego Indie mają jeden z najniższych na świecie odsetków ludzi cierpiących na Alzheimera, mimo że dostęp do opieki zdrowotnej i nowoczesnych terapii pozostawia tam wiele do życzenia. Dziś już wiadomo, że powodem jest regularne, codzienne spożycie kurkumy, która wchodzi w skład niezwykle popularnego w tym kraju curry. Hindusi codziennie zjadają średnio 1 gram tej przyprawy. Kurkuma może więc być stosowana prewencyjnie przy wszystkich chorobach mózgu wywołanych wiekiem czy niezdrowym trybem życia.

Inne badania z 2012 roku (American Diabetes Association) udowodniły związek zawartych w przyprawie substancji z hamowaniem rozwoju cukrzycy. A to nie wszystko. Póki co badania dotyczące wpływu kurkuminoidów na remisję raka przeprowadzano głównie na zwierzętach, ale już pojawiają się głosy, że taka terapia może przynosić pozytywne efekty również w przypadku ludzi. Odkrycia dokonano przez przypadek. Doktor Saraswati Sukumar z Uniwersytetu Johna Hopkinsa przez lata badał związek pomiędzy szafranem a częstotliwością zachorowań na raka. Okazało się, że przyprawa ta może przeciwdziałać schorzeniu. W trakcie pracy naukowiec zauważył jednak, że to głównie pochodna kurkuminy, którą można znaleźć w szafranie, odpowiada za dobroczynne właściwości. Kurkuma jest przy tym o wiele tańsza, niż jej wyrafinowany krewny a jej suplementy można znaleźć nawet w polskich sklepach. Dr. Andrew Weil z Arizona Center for Integrative Medicine twierdzi za to, że mieszkańcy japońskiej Okinawy najdłuższą na świecie średnią długość życia zawdzięczają również temu, że codziennie piją herbatę z kurkumą. Napar z kurkumy i imbiru to zresztą popularny napój również w Indiach, gdzie poleca się go szczególnie zimą w mroźnym klimacie Himalajów.

Kurkuma2

Suplementy z kurkumą

Dla najlepszego wchłaniania warto ją spożywać dwa razy dziennie. Ponieważ kuchnia indyjska, do której głównie wykorzystywana jest kurkuma, nie jest u nas tą najbardziej popularną (a nie każdy wyobraża sobie kanapki, żurek czy pizzę z charakterystyczną w smaku kurkumą), wygodnym rozwiązaniem jest picie napoju z kurkumy lub spożywanie jej w formie suplementu.

Warto wiedzieć, że bogate w dobroczynne substancje woski i żywice zawarte w kurkumie najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego suplement z kurkumy najlepiej przyjmować o stałej porze w okolicach posiłków (np. po obiedzie i kolacji) , by zapewnić sobie maksymalne korzyści ze spożywania tej przyprawy. Ponadto, badania wykazują, że kurkuminoidy w towarzystwie zawartej w pieprzu piperyny stają się o 2000 razy bardziej aktywne, niż podawane „solo” a przez to wielokrotnie silniej wpływają na zdrowie. Dlatego warto sięgnąć po suplement, który łączy te dwa składniki.

Pamiętajmy też, że tak samo, jak owoce dojrzałe na pełnym słońcu zawierają więcej substancji odżywczych, niż te uprawiane w pośpiechu w szklarni, tak i ekologiczna kurkuma z certyfikatem pozwoli nam najpełniej czerpać ze swoich właściwości. Warto o tym pamiętać, szukając suplementu na sklepowej półce.

W Organeo dostępne są dwa suplementy z kurkumą:

Pukka Holistic Turmeric w cenie 79 zł za 30 kapsułek (kuracja na miesiąc) z certyfikatem Soil Association.

1 kapsułka zawiera: kłącze kurkumy* (Curcuma longa) 310mg, ekstrakt z kłącza kurkumy* 248mg, czarny długi pieprz* (Piper longum) 31mg, Nutrigest TM Seagreens® świeże arktyczne wodorosty* (Ascophyllum nodosum) 10,35mg, korzeń imbiru* (Zingiber officinale) 10,35mg, spirulina* (Arthrospira platensis) 10,30mg.
kapsułka roślinnego pochodzenia (hydroksypropylometyloceluloza)
*ekologiczne

Turmeric Pukka

Sprawdź w sklepie Organeo »

Viridian Organic Turmeric w cenie 45 zł za 30 kapsułek z certyfikatem Soil Association – przy spożyciu 1 kapsułki (400 mg) dziennie opakowanie wystarcza na miesiąc; przy spożyciu maksymalnym 3 kapsułek dziennie (1200 mg) – na 10 dni.

Turmeric Virirdian

Sprawdź w sklepie Organeo »

Suplement z kurkumą warto dać w prezencie nie tylko osobie lubiącej słodycze i cierpiącej na problemy z cerą nastolatce, ale też dziadkowi, by jak najdłużej cieszył się zdrowiem.

Pozdrawiam,

Patrycja.

Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

  1. torby papierowe

    Świetny eko przepis, pozdrawiam i zapraszam do siebie

  2. Zalewajac imbir wrzątkiem zabijasz jego właściwości lecznicze.

  3. Miniowe Szczescie

    Ja robie syrop w troszke inny sposob. Warstwowo klade obrane ze skorki organiczne cytryny, przekladam miodem, przysypuje kurkuma, miodem, cytryna az do wypelnienia sloika itp. Trzeba pamietac, ze owoce musza stanowic co najmniej polowe zawartosci sloiczka.Zostawiam na 3-4h I gotowe. Syrop pijemy 3 razy dziennie po lyzeczce 🙂

  4. Maria Konopnicka

    Bardzo dobry przepis, teraz pije to codziennie:) Jesli zas chodzi o Indie- mieszkam w tym kraju I moge potwierdzic, ze dostep I jakosc opieki medycznej jest na bardzo wysokim poziomie. I to wlasnie korzystaja z tego stety niestety osoby z tzw zachodniej cywilizacji przyjezdzajac do Indii na leczenie dluzsze badz na zabiegi operacyjne, co jest I tañsze I jak wspomnialam wysokiej jakosci. Wspomne, ze oprócz tzw. medycyny zachodniej jest tu rozwinieta I popularna zarówno ajurweda jak i homeopatia.

  5. oczyszczanie organizmu z toksyn (http://www.oczyszczanie.net.pl)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>