Zimowe nalewki z suszonych śliwek

Nalewki z suszonych śliwek to interesujący pomysł na domowe przygotowanie alkoholu w okresie, kiedy nie zbierzemy lub nie kupimy świeżych owoców. A jak wiadomo przygotowywanie nalewek z owoców, które dużo czasu spędziły w chłodniach mocno wpływa na ostateczny smak i zapach nalewki. A przecież robimy je właśnie po to, aby je degustować:)

Dwa przepisy, którymi chciałbym się z Wami podzielić pochodzą z „Atlasu nalewek” dostępnego w naszym sklepie. Kilka przepisów z tej pozycji miałem już okazję wypróbować i zapewniam, że ani razu się nie zawiodłem.

Poniższe nalewki mają głównie walor degustacyjny, ale jak wiemy wszystko co powstaje na bazie śliwek bardzo dobrze wpływa na nasz układ trawienny, pomaga przy zaparciach, a także reguluje spalanie i przyśpiesza usuwanie toksyn z naszego organizmu. Szczególnie w okresie poświątecznym własciwości te są bardzo przydatne.

6369224-suszone-sliwki-643-385

Śliwkowa (z suszonych owoców)

Sezon: cały rok, czas przygotowywania: min. 3 tygodnie

Składniki: suszone śliwki, wódka

Sposób przygotowania: Zapłenić pół butelki suszonymi śliwkami, tak aby zapełnić pół butelki, a której chcemy robić wódkę. Wyjąć je, a następnie wypłukać i utłuć w mozdzierzu, aby rozbić pestki, Potem włożyć z powrotem w butelkę i zalać wódką. Odstawić na 3 tygodnie. Potem zlać przefiltrować i trzymać w butelkach. Nalewka czym starsza tym lepsza.

Nalewka żmudzka

Sezonowośc: cały rok, czas przygotowania: kilka miesięcy (im dłużej tym lepiej)

Składniki: 50 dag suszonych śliwek bez pestek, 1 litr spirytusu, 1 łyżeczka suszonej ruty (można kupić w aptece), 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Sposób przygotowania: Śliwki włożyć do dużego słoja, zalac spirytusem i przykryć gazą. Pozostrawić na 4 dni w temperaturze pokojowej. Nastepnie zlać nalewkę i przecedzić ją przez gęste sito. Do rondelka wsypac rutę, wlać szklanke wrzącej wody, przykryć i zostawić na maleńkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedzić, dodać cukier, pół szklanki wody oraz sok z cytryny, przelac do dużego garnka. Zagotować, zdjąć z ognia. Do gorącego naparu wlać przecedzony śliwkowy spirytus, wymieszać, ostudzić, przelać do butelek. Szczelnie zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Nalewka będzi tym lepsza im dłużej sobie postoi.

atlas nalewek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>