Wiosenne Oczyszczenie Organizmu

Rozpoczynamy akcję Wiosenne Oczyszczenie Organizmu z Organeo!

Najwięcej toksyn dostaje się do organizmu przez układ oddechowy i pokarmowy.  Wdychamy spaliny, dym papierosowy, mikrocząstki gumy z opon. Wraz z pożywieniem, dostają się do organizmu konserwanty, barwniki, poprawiacze smaku, środki ochrony roślin, także leki. Przez skórę wchłaniamy chemikalia z kosmetyków.

Organizm ma naturalne mechanizmy, które doskonale sobie radzą z likwidowaniem toksyn. Szkodliwe związki są przetwarzane do formy rozpuszczalnej w wodzie lub tłuszczach i wydalane przez układ trawienny, moczowy oraz gruczoły potowe. Jednak, gdy toksyn jest zbyt dużo, mechanizmy ochronne zaczynają szwankować. Objawem tego może być uczucie przemęczenia, zaburzenia koncentracji, problemy z zasypianiem, rozdrażnienie, nerwowość, sucha i szara cera, wypadanie włosów, zaparcia, częste infekcje oraz alergie. Wtedy trzeba pomyśleć o oczyszczaniu organizmu.

Kalendarzowa wiosna już za chwilę, a to najlepsza pora by zrobić porządki nie tylko w naszych domach, ale również w naszych ciałach. Nasz organizm jest w naturalny sposób zaprogramowany na taki wiosenny detoks.

Mamy dla ciebie wyjątkowe promocje na ekologiczne produkty, które pomogą Ci oczyścić organizm z nagromadzonych przez zimę toksyn, a przy tym odzyskasz energię i witalność, by cieszyć się tą piękną porą roku bez uciążliwych objawów wiosennego przesilenia. A że przy okazji zgubisz kilka zbędnych kilogramów…to już efekt uboczny 🙂

Zestaw oczyszczający: Sok z aloesu i Clean Greens

Jako starter proponujemy zestaw mocno oczyszczający: organiczny sok z aloesu oraz kapsułki Clean Greens. Sok z aloesu pity na czczo oczyszcza organizm, dodatkowo odżywia skórę i wspomaga trawienie. Clean Greens oczyszcza i wzmacnia organizm, zawiera spirulinę i chlorellę

aloes+cleangreens

Sok z aloesu

Sok z aloesu jest uważany przez Ayurvedę za jeden z najbardziej odmładzających eliksirów odżywiających skórę i wspomagających trawienie. Pozytywnie wpływa na dobrą kondycję i świetne samopoczucie i oczywiście oczyszczenie organizmu.

Dlaczego Ekologiczny Sok z Aloesu Pukka?

Do produkcji używany jest wyłącznie żel z wewnętrznej części liścia, dzięki czemu zachowane zostają składniki odżywcze i pożyteczny błonnik, bez gorzkiego smaku. Zawiera wyjątkowo wysoki poziom zdrowych polisacharydów z gwarantowanym minimum 1000mg/l.

Nie zawiera: żadnych koncentratów soku aloesowego, wody, sztucznych smaków, słodzików ani zagęszczaczy.

Uwaga:  Jako naturalny, niefiltrowany produkt może być naturalnie mętny. Po otwarciu przechowywać w lodówce do 3 tygodni.

Stosowanie w trakcie ciąży: po konsultacji z lekarzem

Sposób użycia: 3-6 łyżeczek ( 45-90 ml) dziennie przed posiłkiem. Dzieci 2-12 lat 2 łyżeczki ( 30 ml) dziennie. WSTRZĄŚNIJ PRZED UŻYCIEM

Skład: Aloe Vera *(Aloe barbadensis) żel z wewnętrznej części liścia

99,9%, kwas cytrynowy pochodzący z tapioki )0,1%

*certyfikowany ekologicznie ACO 479P. Ekologicznie uprawiany w Australii.

Wolne od:  nabiału, pszenicy, glutenu, soi i cukru

Nie zawiera: sorbinianu potasu,  benzoesanu sodu ani innych sztucznych dodatków.

Odpowiedni dla Wegan i Wegetarian.

O właściwościach soku z aloesu pisałam już wcześniej, o TUTAJ.

Aloes 2

Clean Greens

Opakowanie: 90 kapsułek

Clean Greens wspiera naturalną zdolność organizmu do samoczyszczania i radzenia sobie z zanieczyszczonym środowiskiem i dietą. Ta skoncentrowana formuła oczyszcza i wzmacnia organizm. Zawiera mieszankę 12 bogatych w chlorofil składników takich jak: spirulina, chlorella, kiełki jarmużu, sok z trawy pszenicznej i pokrzywy, Seagreens® (glony morskie), rośliny słodkowodne i zioła wspomagające trawienie.

Sposób użycia: 3 kapsułki 2 razy dziennie z wodą

Stosowanie w trakcie ciąży: po konsultacji z lekarzem

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Uwaga! Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat jest nieodpowiedni dla osób z problemami z tarczycą (niedoczynność, nadczynność).

Sposób przechowywania: Suplementy diety należy przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci. Z dala od bezpośredniego promieniowania słonecznego w temperaturze poniżej 30 stopni C.

Skład: liofilizowane liście pokrzywy 10:1◊(Urtica dioica)*, sok z trawy pszenicznej suszony na zimno30:1◊ (Triticum aestivum (15%)*, sok z trawy jęczmiennej suszonej na zimno 30:1◊(Hordeum vulgare)*, liść pietruszki (Petroselinum crispum)*, Spirulina (Arthrospira platensis ( 7,5%)*, Chlorella(Chlorella vulgaris)*, Seagreens® z arktycznych świeżych wodorostów(Ascophyllum nodosum)* liofilizowane kiełki Jarmuża 3:1◊( Brassica oleracea acephala)(5%)* nasiona kopru (Foeniculum vulgare)*, liść mięty( Mentha piperita)*, liść zielonej herbaty(Camelia sinensis)*, korzeń Imbiru(Zingiber offcinale)* certyfikowane ekologiczne   ◊Współczynnik= stężenie świeżych suszonych roślin do proszku.

Spirulina i Trawa Pszeniczna

Oczyszczając organizm warto zadbać równocześnie o jego odżywienie i zaopatrzenie go w niezbędne witaminy, minerały i antyoksydanty. Pomogą Ci w tym Spirulina i Trawa Pszeniczna. Ta ostatnia dodatkowo pomoże w odkwaszeniu organizmu i utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej.

spirulina-trawa

 

Spirulina

Spirulina to alga należąca do najstarszych form życia na Ziemi. Wieki temu była używana przez Azteków jako codzienne pożywienie, a dziś uważana jest za kluczowy element azjatyckiej diety. Rząd Japonii znanej z długowieczności mieszkańców, klasyfikuje spirulinę  jako żywność funkcjonalną. 
Głównym składnikiem odżywczym spiruliny jest stanowiące 60-70% białko. Zawiera ono wszystkie 8 niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich które musimy dostarczać wraz z pożywieniem. To czyni spirulinę świetnym źródłem białka. Efekt ten jest wzmocniony przez obecność istotnych witamin i minerałów, w tym: witaminy B12 (często brakuje jej w diecie, nie tylko wegetariańskiej), witaminy A, B1, B2, B6, żelaza, wapnia, antyoksydantów i enzymów. Ponadto spirulina zawiera chlorofil oraz fytocjaninę. Spirulina wzmacnia organizm, opóźnia procesy starzenia, wspomaga pracę centralnego układu nerwowego.

Spirulina firmy Rainforest Foods pochodzi z ekologicznych hodowli na jednej z wysp Morza Południowochińskiego. Stawy hodowlane zawierają naturalnie filtrowaną wodę. Po otrzymaniu odpowiedniej gęstości spirulina jest zbierana i suszona  w odpowiedni sposób, chroniący ją przed utratą wartości odżywczych.

Spirulina Rainforest Foods posiada certyfikat ekologiczny Soil Association, co gwarantuje, że produkt sprzedawany jako ekologiczny rzeczywiscie takim jest. Jedyną gwarancją, że klient kupuje produkt ekologiczny jest certyfikat ekologiczny danego kraju i obowiązkowe logo UE w postaci zielonego liścia (dotyczy produktów spożywczych ,w tym suplementów diety). Ponadto wszystkie produkty certyfikowane ekologicznie muszą posiadać kod certyfikacji na opakowaniu. Dla firm brytyjskich takich jak Rainforest Foods ma to format GB-ORG-05. Jeśli taki kod nie jest obecny na opakowaniu-produkt nie jest ekologiczny.

Certyfikat ekologiczny jest gwarancją ,że produkt nie jest skażony resztkami pestycydów, środków owadobójczych czy chwastobójczych.W trosce o swoje zdrowie warto wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym.

 Sposób użycia: W pierwszym tygodniu pół łyżeczki spiruliny w połaczeniu z wodą, sokiem lub smoothie raz lub dwa razy dziennie. Po pierwszym tygodniu zwiększyć dawkowanie do 1 łyżeczki spiruliny.

Stosowanie w trakcie ciąży i w okresie karmienia piersią oraz przez osoby przyjmujących leki tylko po konsultacji z lekarzem

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Uwaga! Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Sposób przechowywania: Suplementy diety należy przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Z dala od bezpośredniego promieniowania słonecznego w temperaturze poniżej 30o C.

Skład:                                                 ½ łyżeczki   1 łyżeczka

Spirulina ( Arthrospira platensis)*    2,5g         5 g

* certyfikat ekologiczny

spirulina powder scoop

Trawa pszeniczna

Trawa Pszeniczna, czyli liście młodej pszenicy to doskonałe źródło witamin, minerałów, antyoksydantów i chlorofilu. Pomimo, iż pszenica jako zboże jest uprawiana od tysiącleci to zalety młodej trawy pszenicznej zostały odkryte dopiero w 1930 roku. 

Trawa pszeniczna to zaledwie 15 kalorii na łyżeczkę – bez tłuszczu i cholesterolu. Jest niezbędnym elementem w przypadku odkwaszania organizmu jak również utrzymania odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej. Pędy młodej pszenicy są okreslane mianem rogu obfitości i uznane za jeden z najbogatszych środków spożywczych świata. Jak wszystkie rośliny zielone ma dużą zawartość chlorofilu-nieocenionego źródła młodości i oczyszczania dla naszego organizmu.

Trawa Pszeniczna Rainforest Foods pochodzi z gospodarstwa ekologicznego w Canterbury w Nowej Zelandii. Cały proces produkcji przebiega wg standardów ekologicznych w sposób gwarantujący zachowanie jak najwyższej jakości. Młoda trawa jęczmienna jest zbierana zanim osiągnie wysokość 30cm. W ciągu 1-6 godzin jest transportowana do firmy zajmującej się suszeniem. Proces suszenia trwa od 20 do 25 minut. W międzyczasie pobierane są próbki w celu testów kontroli jakości. Po wysuszeniu następuje proces mielenia,aby otrzymać w pierwszym etapie cząstki wielkości 150-200 mikrometrów, a w następnym 50 mikrometrów.

Trawa Pszeniczna BIO Rainforest Foods w postaci kapsułek jest kapsułkowana w Wielkiej Brytanii przez wiodącą firmę, spełniającą rygorystyczne normy i wymogi MHRA (Medicine and Healthcare products Regulatory Agency). Wszystki kapsułki Rainforest Foods są produkowane na bazie roślinnej celulozy, mają certfikat Vegan Society, Halal i Kosher.

Trawa Pszeniczna Rainforest Foods posiada certyfikat ekologiczny Soil Association, co gwarantuje, że produkt sprzedawany jako ekologiczny rzeczywiscie takim jest. Jedyną gwarancją, że klient kupuje produkt ekologiczny jest certyfikat ekologiczny danego kraju i obowiązkowe logo UE w postaci zielonego liścia(dotyczy produktów spożywczych, w tym suplementów diety). Ponadto wszystkie produkty certyfikowane ekologicznie muszą posiadać kod certyfikacji na opakowaniu. Dla firm brytyjskich takich jak Rainforest Foods ma to format GB-ORG-05.Jeśli taki kod nie jest obecny na opakowaniu – produkt nie jest ekologiczny.

Certyfikat ekologiczny jest gwarancją, że produkt nie jest skażony resztkami pestycydów, środków owadobójczych czy chwastobójczych.W trosce o swoje zdrowie warto wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym.

Sposób użycia: 1/2 łyżeczki – 1 łyżeczkę zmiksować z wodą, sokiem lub ulubionym smoothie.

Stosowanie w trakcie ciąży i karmienia piersią oraz dla osób przyjmujących leki tylko po konsultacji z lekarzem.

Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.

Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Sposób przechowywania: Suplementy diety  należy przechowywać w sposób  niedostępny dla małych dzieci. Z dala od bezpośredniego promieniowania słonecznego, w temperaturze poniżej 30o C.

Skład: Sproszkowana Trawa Pszeniczna (Triticum aestrivum)*

*certyfikat ekologiczny

Nasiona Chia

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Są źródłem białka, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawierają witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź.

chia

Chia (salvia hispanica) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do 5 najważniejszych pokarmów. Nadal nasiona chia pozostają w powszechnym użyciu w Meksyku i Gwatemali.

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Chia to również źródło białka, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź.

Chia Raiforest Foods jest uprawiana w małych gospodarstwach w środkowym Meksyku. Okres wegetacji wynosi 5 miesięcy -od czerwca do listopada , w czasie których  nasiona nabierają pełnej wartości odżywczej. Nasiona chia mogą stanowić uzupełnienie diety sportowców ze względu na swoje właściwości wchłaniania i zatrzymywania wody,dzięki czemu wspomagają nawilżanie organizmu.
Ze względu na dużą zawartość błonnika, który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością-zapewniając uczucie sytości na długo.
Nasiona chia nie zawierają glutenu.

Ze względu na swoje różnorodne właściwości znajdują szerokie zastosowanie w codziennej kuchni:

  • jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
  • dodatek do koktajli
  • zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast,chleba,naleśników
  • do puddingów,sosów,zagęszczania zup
  • można kiełkować
  • nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel(podobnie jak siemię lniane). Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą)

Więcej o właściwościach nasion Chia dowiesz się z naszego wcześniejszego artykułu o nasionach chia TUTAJ.

Jeżeli chcesz poznać kilka fajnych przepisów z wykorzystaniem tych magicznych ziarenek, zajrzyj TUTAJ.

Chia nasiona

Chia Raiforest Foods posiada certyfikat ekologiczny Soil Association, co gwarantuje, że produkt sprzedawany jako ekologiczny rzeczywiscie takim jest. Jedyną gwarancją, że klient  kupuje produkt ekologiczny jest certyfikat ekologiczny danego kraju i obowiązkowe logo UE w postaci zielonego liścia(dotyczy produktów spożywczych ,w tym suplementów diety). Ponadto wszystkie produkty certyfikowane ekologicznie muszą posiadać kod certyfikacji na opakowaniu. Dla firm brytyjskich takich jak Rainforest Foods ma to format GB-ORG-05.Jeśli taki kod nie jest obecny na opakowaniu-produkt nie jest ekologiczny.

Certyfikat ekologiczny jest gwarancją, że produkt nie jest skażony resztkami pestycydów, środków owadobójczych czy chwastobójczych. W trosce o swoje zdrowie warto wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym.

Życzę skutecznego oczyszczenia,

Patrycja z Organeo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>