Syrop z prawoślazu na chrypki, gardło i żołądek

Zima to okres, kiedy nasze gardło jest szczególnie naroażone na wszelkie infekcje. Kiedy, czego oczywiście nikomu nie życzę, taka infekcja się przytrafi często idziemy na łatwiznę i nabywany preparaty, które znamy z ekranu telewizora. Dzisiaj przedstawię sposób nieco inny, który wymaga nieco zaangażowania, ale ma jedną wielką zaletę – jest naturalny. Czyli odkrywa moc przyrody i wykorzystuje właściwości roślin, które bez trudu znajdziemy w naszym otoczeniu. Przepis na syrop z prawoślazu pochodzi z książki Zbigniewa Przybylaka „Sławne uzdrawiające kuracje naturalne – tom 1”.

praw1

Prawoślaz

Przy wszelkich dolegliwościach gardła, od chrypek i zapaleń począwszy, przy przewlekłych nieżytach żołądka, wrzodach żołądka medycyna ludowa polecała różne zioła zawierające dużo śluzu. Dawniej dosyć powszechnie pijano wodniste kleiki sporządzone z korzeni prawoślazu. Roślina ta rośnie dziko, przeważnie w miejscach bardziej wilgotnych, a na glebie dosyć żyznej. Uprawia się ją też na plantacjach i w ogródkach.

Wodne wyciagi z wysuszonych i rozdrobnionych korzeni są łatwe do przygotowania i skuteczne. Spotkałem kilka osób, które zachwalały ich stosowanie. – Często cierpiałem na rózne dolegliwości gardła i dróg oddechowych. Starałem się łagodzić dolegliwości maceratami z lnu, herbatami z podbiału, szałwii, syropami z cebuli i czosnku. Przekonałem się jednak, że najlepszy jest syrop z prawoślazu na miodzie. Receptę uzyskałem od znajomego. Lekarstwo wypróbowałem na znajomych i rodzinie z bardzo dobrym skutkiem – pochwalił mi sie Jan D.

P_01_Althaeaofficinalis

Syrop z prawoślazu

Należy do litrowego słoika wsypać 3 łyżki korzenia prawoślazu, drobno pociętego, a najlepiej dokładnie zmieżdżonego w modzierzu na drobne części i proszek. Zalać to połową małego kieliszka spirytusu, odstawić na chwilę i zmieszać z trzema pełnymi szklankami wody. Słoik odstawić na 6-7 godzin i jak najczęściej nim wstrząsać. Następnie powstały kleik dokładnie odfiltrować przez szmatkę i zmieszać z pół albo trzy czwarte szklanki płynego miodu (150-200 g), w zastępstwie może być cukier. Z kolei wszystko gotować na małym ogniu tak długo, aż odparuje szklaka wody i mikstura solidnie się zagęści. Miksturę zażywa się w ciągu dnia 5-6 razy po łyżce. Dzieciom podaje się pół łyżeczki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jeżeli potrzebujemy szybko leku śluzowego, wtedy możemy łyżkę rozdrobnionych korzeni zalać szklanką letniej wody. Odstawić na co najmniej 2 godziny. Następnie przecedzić i zażywać śluzowaty płyn po łyżce kilka razy dziennie.

Polecamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>