Ciało Kosmetyki Slider Twarz

Olej marchwiowy – naturalny samoopalacz i filtr UV

Marchew zwyczajna to warzywo, które jest szeroko rozpowszechnione w tradycji kulinarnej. Jemy ją na surowo, gotowaną, pieczoną.  Chyba każdy wie, że picie świeżego soku wyciśniętego z marchwi rewelacyjnie poprawia koloryt cery i sprawia, że staje się ona naturalnie opalona. Oczywiście nie można przesadzić. Znałam kiedyś osobę, która sok z marchwi piła litrami i niestety jej cera stała się nienaturalnie pomarańczo-żółta. Taki efekt na szczęście nie jest trwały. Wystarczy odstawić podaż karotenu i odcień skóry wraca po jakimś czasie do normy. Marchew ma też właściwości lecznicze i wykorzystywana jest często w kuracjach zaburzeń pokarmowych. A czy wiecie, że można z niej wytłoczyć olej marchwiowy?

Marchew

Olej marchwiowy

Oczywiście oleju nie pozyskujemy z korzenia marchwi, lecz w wyniku tłoczenia na zimno jej nasion. Taki olej posiada intensywny pomarańczowy kolor. Co ciekawe, olej marchwiowy nie zostawia tłustej warstwy na skórze.

Olej marchwiowy to bogate źródło witamin i minerałów. Głównym składnikiem występującym w oleju marchwiowym jest witamina A, która wpływa na ogólny stan skóry. Zawarte w oleju marchwiowym karoteny- beta-karoten, alfa-karoten i gamma-karoten, są odpowiedzialne za ochronę komórek skóry przed działaniem wolnych rodników. Zwiększają  zdolności skóry do regeneracji i przyspieszają gojenie się drobnych uszkodzeń. Olej marchwiowy wspomaga leczenie poparzeń słonecznych oraz uodparnia skórę na uszkodzenia promieniami słonecznymi. Warto więc zacząć go stosować wiosną, by przygotować skórę na działanie promieni słonecznych. Co więcej, dzięki właściwościom fotoochronnym, jest naturalnym preparatem chroniącym przed szkodliwym działaniem promieni UV. Zawarte w oleju karoteny przyspieszają proces opalania, nadając skórze piękny, jednolity kolor. Działa więc jak naturalny bronzer.

Olej z marchwi

Olej marchwiowy polecany jest do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej i starzejącej się. Niemniej, można go używać będąc w każdym wieku. Zawartość witaminy A wpływa na zwiększenie jędrności i napięcia skóry, zmniejszając widoczność zmarszczek.  Wpływa też na poprawę kondycji suchych i zniszczonych włosów.

Ponadto olej marchwiowy wykazuje właściwości przeciwzapalne. Może być stosowany pomocniczo w leczeniu łuszczycy, egzemy, poparzeń słonecznych i pęcherzy.

Olej marchwiowy ma zastosowanie jako:

  • olejek do ciała i włosów (w postaci rozcieńczonej)
  • olejek do masażu (w postaci rozcieńczonej)
  • składnik kosmetyków brązujących
  • składnik kosmetyków do opalania
  • barwnik w kremach, mydłach
  • naturalny barwnik spożywczy

W Organeo znajdziecie olej z nasion marchwi polskiej firmy Etja.

Etja olej z marchwi

Pozdrawiam,

Patrycja

Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>