Olej arganowy – płynne złoto z Maroka

Olej arganowy zwany „płynnym złotem Maroka” to jeden z najbardziej cenionych i najdroższych  olejów na świecie, coraz częściej stosowany w kosmetyce również w krajach europejskich.

Olej arganowy to silny antyoksydant opóźniający procesy starzenia. Naturalny eliksir o silnym działaniu regenerującym i wzmacniającym skórę, włosy i paznokcie, dzieki czemu jest doskonałym kosmetykiem pielęgnacyjnym, nawilżającym, odżywiającym i regenerującym. Nie zatyka porów, szybko się wchłania i sprawia, że skóra jest świeża i odmłodzona. Nawilża i ujędrnia skórę, działa rewitalizująco, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i jędrność, wspomaga odnowę komórek. Chroni naskórek przed wysychaniem, wygładza, uspokaja podrażnioną skórę, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy trądziku, alergii. Dzięki obecności witaminy E, doskonale chroni komórki organizmu przed niszczącym działaniem wolnych rodników.

Olej arganowy to płynny olej o żółtym kolorze pochodzący  Maroka.  Wytłaczany jest mechanicznie na zimno ze  świeżych orzechów drzewa arganowego.

 argan tree

Drzewo arganowe

Drzewo arganowe (Argania Spinosa) – to krzewiaste, cierniste, wiecznie zielone drzewo. Jest endemitem występującym wyłącznie w Maroku. Nigdzie, poza Marokiem, nie udało się wyhodować drzewa arganiowego tak, by owocowało. Rośnie w południowo-zachodniej części kraju, w regionie Souss, między Agadirem, Marrakeszem i Essaouirem oraz w pobliżu Oujda, na terenach obejmujących 700- 800 tys. ha. Obszar ten został w 1998 r. wpisany na listę rezerwatów chronionej biosfery UNESCO, a samo drzewo wpisane jest na listę Światowego Dziedzictwa.

Drzewo arganowe żyje od 125 do 450 lat. Pierwsze owoce zaczyna wydawać w wieku 40-60 lat. Owoc arganowy przypomina z wyglądu oliwki, jest jednak większy, z zewnątrz pokryty grubą, gorzką skórką, która otacza słodko pachnący, ale nieprzyjemny w smaku miąższ. W środku owocu znajduje się twardy orzech, z którego wytłacza się cenny olej arganowy.

argan

Jak powstaje olej arganowy?

Proces otrzymywania naturalnego oleju arganowego był bardzo czasochłonny i pracowity i do niedawna przeprowadzany wyłącznie ręcznie . Do wyprodukowania 1 litra oleju potrzeba ok. 30 kg owoców, czyli roczny plon z 6-7 drzew i 8 godzin pracy. Zgodnie z tradycją zajmują się tym wyłącznie kobiety i nadal w wielu miejscach odbywa się to metodą ręczną.

Pierwszy etap obróbki to zmiażdżenie twardego orzecha i wyłuskanie ziaren. Skorupy orzecha kobiety rozbijają uderzając w twardą, gładką pestkę granitowym kamieniem. Wydobyte ziarna prażą w glinianych piecach (w przypadku oleju spożywczego), a następnie w kamiennych żarnach mielą ziarna.  Orzechy przeznaczone na olej kosmetyczny nie są poddawane prażeniu.

Po zmieleniu powstaje oleista masa, z której ręcznie wyciska się olej. W Maroku działają spółdzielnie zajmujące się produkcją oleju arganowego, zatrudniające wyłącznie kobiety. W większości z nich zastąpiono tradycyjne metody ekstrakcji w pełni zmechanizowanym procesem, dzięki czemu udało się wydłużyć termin przydatności oleju do spożycia do 2 lat. Jeden z elementów procesu pozostał jednak niezmieniony. Kobiety nadal, jak przed wiekami, ręcznie miażdżą pestki. Nie udało się znaleźć urządzenia, które dorównywałoby sprawności ich rąk.

Olej arganowy  spożywczy, a kosmetyczny

Do celów spożywczych stosuje się olej z prażonych orzechów arganowych, który posiada niższe wartości pielęgnacyjne i nie jest polecany jako składnik kosmetyków. Olej arganowy spożywczy pachnie orzeszkami i nadaje potrawom niepowtarzalny aromat. Naturalny olej arganowy kosmetyczny otrzymywany jest wyłącznie z nieobrabianych termicznie, surowych orzechów arganowych, dlatego różni się on zapachem od oleju arganowego spożywczego – ma lekko kwaskowy zapach, bez orzechowej nuty. Zawiera jednak dużo więcej cennych składników odżywczych niż olej kulinarny.

Zimnotłoczony, nierafinowany olej arganowy składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie oleinowego i linolowego (do 40%). Jest bogaty w witaminę E (670 mg/kg), której ma dwukrotnie więcej niż oliwa z oliwek (320 mg/kg). Zawiera prawie 100 substancji czynnych, w tym pięć grup związków antykancerogennych: karoteny (300 mg/100 g), polifenole (5,6 mg/100 g) o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwrodnikowym, sterole (160 mg/100 g), w tym spinasterol, schotenol, stygmasterol regenerujące naskórek, tokoferole (62 mg/100 g), alkohole triterpenowe (150 mg/100 g), tirukallol łagodzący objawy alergii. Ze względu na zwartość beta-amyriny, olej arganowy posiada właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę. Zawiera również butyrospermol pielęgnujący skórę przed i po opalaniu.

Zastosowanie oleju arganowego w kosmetyce

Olej arganowy stosowany w kosmetologii jest otrzymywany z nieprażonych orzechów arganowych. Jest to olej o intensywnych własnościach antyoksydacyjnych, wynikających z wysokiej zawartości witaminy E oraz dodatkowo związków fenolowych. Dzięki antyoksydantom, olej chroni strukturę skóry przed zniszczeniami powodowanymi czynnikami zewnętrznymi. Olej wykazuje również działanie przeciwzapalne, łagodzące i sprzyja gojeniu, dzięki obecności fitosteroli, w tym głównie spinasterolu. Skwalan i nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagają regenerację bariery hydrolipidowej naskórka oraz uzupełniają niedobory składników tłuszczowych w skórze, w tym cennych ceramidów stanowiących cement komórkowy. Dzięki temu olej wykazuje skuteczne działanie przeciwstarzeniowe, wpływając na odpowiednie nawodnienie, elastyczność, odżywienie i odnowę komórkową oraz złagodzenie procesów zapalnych.

Olej polecany głównie w pielęgnacji cery dojrzałej, z oznakami starzenia, przede wszystkim cery suchej i odwodnionej wymagającej regeneracji, regulacji pracy gruczołów łojowych i wzmocnienia bariery lipidowej oraz skóry podrażnionej i zniszczonej np. działaniem słońca. Polecany jest również w pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci.

argan-startowe

 

Zastosowanie:

Olej arganowy można stosować bezpośrednio na skórę twarzy i ciała oraz włosy.

  • Jako pielęgnacyjny olejek do twarzy stosowany samodzielnie (przetrzyj skórę tonikiem lub hydrolatem, odrobinę olejku rozgrzej między palcami i aplikuj na lekko wilgotną skórę twarzy, szyi, dekoltu oraz okolice oczu, delikatnie wklepując).
  • Poleca się stosowanie olejku pod oczy, celem złagodzenia już powstałych zmarszczek lub uelastycznienia skóry, aby zmarszczki nie pojawiły się. Okrężnymi ruchami wykonujemy masaż skóry pod oczami, delikatnie podążając w kierunku skroni.
  • Jako natłuszczająco-nawilżający olejek do ciała stosowany bezpośrednio na suchą lub lekko wilgotną po kąpieli skórę. Stosowanie oleju regularnie sprawi, że skóra będzie głęboko nawilżona i odżywiona.
  • Porcję oleju można dodać do tradycyjnego balsamu do ciała tuż przed użyciem (mieszać małe porcje balsamu i olejku na dłoni i od razu aplikować na ciało).
  • Odrobinę oleju można dodać do kremu do twarzy tuż przed nałożeniem, zwiększa to walory i właściwości pielęgnujące preparatu, w przypadku gęstych maści i kremów daje lepszy poślizg przy nakładaniu (nałożyć na zagłębienie dłoni porcję kremu, dodać odrobinę olejku, zmieszać palcami na jednolitą masę i nakładać opuszkami palców, delikatnie masując i wklepując w skórę).
  • Jako olejek pielęgnujący końcówki włosów, odpowiedni do stosowania zarówno na suche i mokre włosy, bez spłukiwania (nabrać odrobinę oleju, rozgrzać i rozetrzeć między palcami, następnie wmasować w końce włosów, nie spłukiwać). Używaj olejku oszczędnie, aby nie przetłuścić i zbytnio nie obciążyć włosów.
  • Jako maska do włosów, stosowana przed umyciem (w suche, nieumyte jeszcze włosy i skórę głowy wmasować olej, zawinąć włosy w foliowy czepek i/lub ręcznik, trzymać na włosach przez ok. półgodziny do godziny i następnie umyć włosy szamponem).
  • Wmasowany w ręce i w paznokcie naturalny olej arganowy nadaje skórze wilgotność i sprawia, że staje się delikatna. Paznokcie przestają się łamać i są twarde już po kilku zastosowaniach.
  • Polecany w młodzieńczym trądziku, pęknięciach skórnych.
  • Idealny dla masażystów a także jako dodatek do kąpieli – wlać kilka kropli do kąpieli.
  • Jest znakomitym olejkiem do opalania, ponieważ skutecznie chroni skórę przed działaniem promieni słonecznych, do stosowania po kąpieli słonecznej, gdyż łagodzi podrażnienia i poparzenia skóry.
  • Regeneruje naskórek (także przy egzemie, bliznach). Blizny pooparzeniowe lub inne przybierają naturalny kolor i spłycają się.
  • Można go stosować do wmasowywania w miejsca pokryte cellulitem, zabieg ten powoduje widoczną poprawę stanu skóry.
  • Olej nadaje się znakomicie do pielęgnacji ciał niemowląt, zabezpieczając je zwłaszcza przed odparzeniami.

Wielu producentów kosmetyków ma w swojej ofercie olej arganowy z Maroka. My szczególnie polecamy certyfikowany, czysty olej arganowy prosto z marokańskiej kooperatywy EFAS. W ofercie są oleje w buteleczkach szklanych i plastikowych, ze sprayem, pipetką lub po prostu zakręcane, w pojemnościach od 30 ml do 250 ml.  Każdy wybierze coś dla siebie.

Olej arganowy EFAS

 

a także olej arganowy polskiej firmy EiEi.

Olej arganowy1

 

 

Opracowano na podstawie:

1.Artykuł dr n. farm. Bożena Kowalczyk – Śląski Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Botaniki Farmaceutycznej i Zielarstwa w Sosnowcu, źródło: http://www.panacea.pl/articles.php?id=2908

2.Materiały źródłowe udostępnione przez dystrybutorów oleju arganowego

 

 

 

Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

  1. Katarzyna Munzar

    Ciekawa jestem, jak poradziłby sobie z moim trądzikiem. Dzięki za inspirację!

    1. nie stosowałam co prawda samego olejku arganowego, ale pośrednio w kosmetykach zawierających jeden ze składników i owszem….tu muszę powiedzieć….jest efekt…i to duży 🙂

  2. Te drzewa, to naprawdę tylko w Maroko rosną?

  3. Jego cenne właściwości z pewnością sprostają mym oczekiwaniom, lecz by to sprawdzić muszę go najpierw zdobyć 😉

  4. Olej arganowy to jeden z tych kosmetyków, który na stałe zagościł w mojej łazience. Uwielbiam go jako krem na noc i jako balsam po peelingu całego ciała. Skóra jest cudownie miękka, aksamitna w dotyku, jak pupa niemowlaka 🙂 Dobrze sprawdza się też w nawilżaniu końcówek włosów – jako maska nałożona na min. 30 minut przed myciem włosów.

    1. …jeszcze nie zdobyłam, ale obiecuję że zdobędę i dam znać czy jest skuteczny 🙂

  5. …jeszcze nie zdobyłam, ale obiecuję że zdobędę i dam znać czy jest skuteczny 🙂

  6. …nareszcie zdobyłam mój wymarzony olejek i muszę Wam powiedzieć, że jest perfekcyjny. Słyszałam wiele różnych opinii zanim stałam się jego posiadaczką i nie żałuję, wręcz przeciwnie jestem zachwycona z efektów 🙂 Często słyszę … jaka Ty milutka jesteś 😉

  7. Potwierdzam olej arganowy to prawdziwe złoto, pamiętam ze jako dziecko moja mama smarowała sobie twarz tym istnym źródłem młodości 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>