Ciało Eko-wiedza Kosmetyki Twarz Włosy

Olej arganowy – czego o nim nie wiemy?

W życiu przelałam wiele litrów „płynego złota” jakim jest olej arganowy. Jest to mój ulubiony olej w pielęgnacji zarówno włosów, skóry jak i paznokci. Sprawdza się szczególnie dobrze jako oliwka po/do kąpieli, skóra jest po nim gładka, miękka, dobrze odżywiona. Bardzo lubię też dodawać go do swoich samodzielnie robionych kosmetyków.

W pielęgnacji cery również sprawdza się świetnie, ale nieraz się zdarza, że kręcimy na niego nosem z powodu zapachu. Dlaczego? Ano właśnie.

gdfgerggddgdŹródło: http://www.vismaya-maitreya.pl/gdfgerggddgd.jpg

 Produkcja oleju arganowego

Olej arganowy określany jako „płynne złoto”, pozyskiwany jest z orzechów drzewa arganowego, które rosną tylko na terenie Maroko. Drzewa arganowe są prawdziwym dobrodziejstwem południowych regionów Maroka. To gatunek endemiczny, czyli nie występujący w żadnym innym miejscu na świecie. Drogocenny olej pozyskiwany z owoców tego drzewa sprzyja rozwojowi ekonomii ziem zamieszkanych przez Berberów.

W wielu manufakturach olej wciąż tłoczy się tradycyjnymi metodami, ręcznie miażdżąc każdą pestkę. Uwolnione ziarna następnie delikatnie się praży, zalewa wodą i w specjalnych maszynach tłoczy emulsję, a z niej odzyskuje ceniony w kosmetyce, medycynie i kuchni olej. Jak długi i żmudny jest to proces może świadczyć fakt, że do wyprodukowania jednego litra potrzeba ok. 30 kg owoców!

 wyrabianieolejuŹródło: http://genfoto.org/images/kwiatek84_kk/wyrabianieoleju.png

Owoce arganii są żółte, przypominają spiczastą oliwkę lub śliwkę. Wewnątrz są pestki, tzw. orzechy, niemal 3-krotnie większe od laskowych. W nich z kolei są nasiona, mniejsze od ziarna słonecznika, zawierające olej.

Dlaczego płynne złoto? Ponieważ olej ma kolor roztopionego złota – w zależności od „partii” może być ciemniejszy bądź jaśniejszy. Różni się też sposób produkcji, a co za tym idzie – kolor i aromat – oleju arganowego przeznaczonego do konsumpcji od tego dla celów kosmetycznych.

  • Olej arganowy, stosowany głównie w kuchni, otrzymywany jest w wyniku tłoczenia prażonych orzechów arganowych. Ma ciemniejszy, żółto-brązowawy kolor i typowy, zapach prażonych orzechów.
  • Olej arganowy, stosowany głównie w kosmetyce, otrzymany jest w wyniku tłoczenia świeżych orzechów arganowych. Olej arganowy ze świeżych orzechów ma jaśniejszy, żółty kolor i charakterystyczny, trudny do opisania zapach świeżych orzechów, który niektóre osoby mogą odbierać jako mało przyjemny, a niektóre mogą ledwie wyczuwać.

Oba typy oleju są jadalne, jeśli zostały wyprodukowane zgodnie z wymogami klasy spożywczej, jednakże ze względu na przyjemniejszy zapach i smak, w kuchni preferowany jest olej z orzechów prażonych.

Proces prażenia orzechów poprawia walory zapachowe i smakowe oleju, jednak niszczy w pewnym stopniu cenne składniki odżywcze zawarte w orzechach, dlatego olej arganowy z prażonych orzechów posiada niższe właściwości pielęgnacyjne i nie jest polecany jako składnik kosmetyków.

 Shazara_ArganProcess_RGB_01

Źródło: http://pinkchocolatebreak.com/wp-content/uploads/2012/11/Shazara_ArganProcess_RGB_01.jpg

 Zapach oleju arganowego

Zapach w przypadku oleju arganowego ma kluczowe znaczenie w ocenie jego jakości.

Dotykamy tutaj problemu zapachu, o którym już krążą legendy. Wiele moich znajomych, jak i Was, czytelniczek, pisało mi, że nie może znieść zapachu oleju arganowego, który – krótko mówiąc – kojarzą z zapachem odchodów. Jest tak nieprzyjemny i ostry, że zastanawiacie się, czy olej jest na pewno świeży.

Otóż olej arganowy pozyskiwany z orzechów arganowych – czy to prażonych, czy świeżych – zawsze będzie miał charakterystyczny zapach. Lekko gorzkawy, orzechowy, dość specyficzny, ale nigdy odrażający.

Po tym charakterystycznym zapachu ORAZ złotawym kolorze rozpoznajemy, iż mamy do czynienia faktycznie z olejem arganowym. W przypadku różnych firm, a nawet różnych partii olejów w danej firmie, oleje mogą się nieco różnić między sobą – raz pachnieć intensywniej, innym razem mieć nieco inny kolor. To jest normalne i dopuszczalne, dopóki olej jest złoty, nie jest zbyt kleisty i gęsty ani zbyt jasny i nie śmierdzi wyjątkowo okrutnie.

ALE jak podaje Biochemia Urody:

„Ze względu na dużą popularność wśród turystów, oleje arganowe sprzedawane bezpośrednio w Maroko są często fałszowane. Badania laboratoryjne potwierdziły, że oleje arganowe oferowane przez marokańskich sprzedawców jako oryginalne, są często rozcieńczane znacznie tańszą oliwą z oliwek lub olejem ze słodkich migdałów. Spotyka się również pseudo- oleje arganowe zabarwione sztucznie papryką, aby przybrały bardziej żółty kolor. Sprzedawcy w Maroko nie podają jasno, czy oferują olej ze świeżych orzechów, czy też prażonych. Kupując olej arganowy w Maroko warto się upewnić, co dokładnie kupujemy, łatwo bowiem dojść do mylnych wniosków. Nie ma więc gwarancji, że olej arganowy kupiony w Maroko będzie najlepszy i oryginalny.”

maroko440

Źródło: http://i.wp.pl/a/f/jpeg/27977/maroko440.jpeg

To jeszcze nic. Owoce i liście arganii są prawdziwym przysmakiem kóz, które chętnie ucztują wśród liści tych drzew. O ile cenne pestki owoców (z nich bowiem pozyskuje się olej) są dla owiec za twarde i zwierzęta te wydalają je w całości lub wypluwają, nie powodując żadnych szkód, o tyle zjadanie liści staje się prawdziwym problemem i powoduje niszczenie tych wspaniałych drzew…. ale, ale, wróćmy do „wydalają je w całości”.

Jeśli koza była szybsza od człowieka z kijem i zeżarła połowę rocznego plonu, drogocenne orzechy arganowe odzyskuje się z ich odchodów. Stąd mamy te wszystkie szalone promocje na olej arganowy, który po otwarciu butelki zniechęca do stosowania na twarz swoim zapachem, słusznie kojarzonym z ekskrementami.

Oczywiście, może się okazać, że wasz „woniejący inaczej” olej po prostu, zwyczajnie zjełczał. Jest to możliwe choć olej arganowy ma podobno dwukrotnie wyższą zawartość witaminy E niż oliwa z oliwek. Taka ilość antyutleniacza na pewno do pewnego stopnia chroni olej przed szybkim zepsuciem, pamiętajmy jednak, że zarówno wysoka temperatura jak i działanie promieni UV przyspiesza rozpad witaminy E oraz jełczenie samego oleju. Nie ma opcji, aby np. po roku od otwarcia butelki z olejem ten był nadal dobry do użycia.

Dlatego jeśli Wasz olej arganowy pachnie ostro, nieznośnie, wstrętnie i odrażająco – odpuśćcie sobie jego stosowanie i poszukajcie innego dostawcy. Przed kupnem warto jest zabezpieczyć się w najprostszy z możliwych sposobów – sprawdzić certyfikaty produktu.

W sklepie Organeo są dostępne przeróżne „opcje arganowe” – od olejów w niewielkich opakowaniach i przystępnych cenach aż po full lans i ekskluziv w opcji na prezent dla bliskiej osoby lubiącej taką pielęgnację.

Najpopularniejszy ze zwzględu na cenę jest olej od EiEi Organic Cosmetics.

Olej arganowy

Jak mówi Pani Patrycja ze sklepu Organeo: „Jakościowo uważam że jest świetny i mam zaufanie osobiste do tej marki – znam właścicielkę i jest to osoba wiarygodna, przykładająca dużą wagę do jakości i czystości surowców.”

Z podobnej półki cenowej wart jest polecenia również olej z Alepii.

Olej arganowy_alepia

I są dwa oleje z górnej półki – są to oleje najwyższej jakości, bardzo klarowne, bez zanieczyszczeń, zbierane z najwyższych warstw kadzi, opakowane w bardzo ekskluzywny sposób, co przekłada się na cenę oczywiście. Dla miłośników kosmetyków luksusowych:

EcoRiche

Olej argaowy-ecoriche

Esprit Equo

Serum arganowe do twarzy

Właściwości oleju arganowego

W temperaturze pokojowej olej arganowy jest ciekły, ma długo okres trwałości. Składa się w 80% z nienasyconych kwasów tluszczowych, głównie z oleinowego i linolowego (do 40%). Olej arganowy jest też wyjątkowo bogaty w witaminę E, zawiera ponadto liczne związki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwwolnorodnikowym, antykarcerogennym i promieniochronnym, przeciwzapalnym i przeciwalergicznym, jak:

  • karotenoidy (300 mg/100g)
  • polifenole (5,6 mg/100g)
  •  fitosterole (160 mg/100g), w tym spinasterol i stigmasterol (regenerujące naskorek)
  • alkohole triterpenowe (150 mg/100 g), w tym beta-amyrynę o działaniu silnie przeciwzapalnym i przeciwalergicznym

Zawiera również butyrospermol – alkohol o silnych właściwościach fotoprotekcyjnych, nadający się bardzo dobrze do pielęgnacji skóry poddawanej stale wysokiemu nasłonecznieniu (stanowi bardzo dobrą ochronę przed nowotworami skóry i przed jej fotostarzeniem). Nie powinno nas to dziwić – moja mama zawsze powtarzała, że Natura zawsze podsuwa człowiekowi takie rośliny, których potrzebuje. W Maroku słońca nie brakuje – oto mamy więc „ardjan” działający jak filtr UV.

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym olej arganowy stosowany miejscowo łagodzi również bóle stawowe i mięśniowe.

maroko_argania_kozy

Źródło: http://www.abcmaroko.pl/images/stories/Maroko/maroko_argania_kozy.jpg

Przeznaczony jest zwłaszcza do skóry dojrzałej, wrażliwej, suchej i alergicznej, skłonnej do zmian trądzikowych. Dłuższe miejscowe stosowanie oleju arganowego odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry (obecność skwalenu w oleju wpływa korzystnie na skład ceramidów), a ponadto zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze, co daje szybki korzystny efekt kosmetyczny.

Olej arganowy jest bardzo drogi, ale mimo wszystko uwielbiam go stosować niekiedy na całe ciało jak oliwkę po kąpieli. To na wyjątkowe okazje, ale zawsze dodaję odrobinę oleju arganowego do balsamu lub masła do ciała. W ten sposób mogę korzystać z jego cudownych właściwości nie rujnując się finansowo.

Bardzo często też robię z niego proste serum supernawilżające, do którego stosowania zawsze i wszystkich namawiam. Jest to oczywiście mieszanka oleju arganowego z żelem hialuronowym w równych proporcjach. Po wymieszaniu obu składników otrzymujemy mleczną emulsję, którą wklepujemy w całą twarz, a szczególnie w skórę wokół oczu i tam, gdzie potrzebuje ona „specjalnej troski”. Bez obaw, to serum nie pozostawia aż tak tłustej warstwy jak sam olej. Jest silnie nawilżające, regenerujące, ujędrniające i cudawiankirobiące 🙂

P1050043

Olej arganowy wpływa też korzystnie na włosy i paznokcie. Ja po każdym myciu zabezpieczam tym olejem końcówki włosów. Jest on też zawsze bazą do wszelkich maseczek do włosów, kręconych samodzielnie. Prosty przepis na taką maskę pokazałam Wam w tym poście: http://arsenicmakeup.blogspot.com/2012/12/diy-lesna-wiedzma-robi-zielony-majonez.html Tam użyłam oliwy, jednak coraz częściej zamiast niej sięgam po olej arganowy właśnie.

Wmasowany w ręce i paznokcie czysty olej arganowy nadaje skórze wilgotność i sprawia, że staje się ona delikatna, a paznokcie przestają się łamać i są twarde już po kilku zastosowaniach. Olej arganowy nadaje się znakomicie do pielęgnacji skóry niemowląt (zabezpiecza je zwłaszcza przed odparzeniami), a także skóry ludzi starszych i przewlekle chorych, skazanych na długotrwałe leżenie w łóżku (zapobiega odleżynom).

Miłego dnia!

Arsenic

  1. Świetny artykuł, bardzo mi się podoba 🙂 z ogromną przyjemnością czytałam. Zdjęcie z kozami na drzewie – niesamowite 🙂 uśmiałam się strasznie :).

  2. Korzystam z Olejków już kawał czasu próbowałam przeróżnych firm i zatrzymałam się na jednej konkretnie na tej https://eko-banka.pl/pl/p/EFAS-Olejek-arganowy-100-BIO-butelka-szklana-60ml/518 jak dla mnie świetne ! Polecam serdecznie , Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>