Eko-wiedza Kosmetyki zdrowie

Nasiona chia w kilku prostych przepisach

Nasiona chia stają się w Polsce coraz bardziej popularne. Ja usłyszałam o nich po raz pierwszy, gdy dietetyk medycyny chińskiej i ajurwedyjskiej zalecił mi wprowadzenie ich do diety mojego 5-letniego wówczas dziecka. Na początku przeraziła mnie cena, gdy spotkałam je w eko sklepie. Stwierdziłam, że nie dam się naciągnąć. Ale nasionka krążyły wokół mnie jak satelity, aż do momentu gdy jeden z dystrybutorów Organeo wprowadził do Polski nasiona Chia marki Rainforest Foods. Wprowadziłam je do oferty Organeo i sama zaczęłam spożywać. I tak od ponad  roku nasionka Chia z Rainforest na stałe zagościły w mojej kuchni.

Rainforest chia

Sprawdź w sklepie Organeo »

Dlaczego nasiona Chia z  Rainforest Foods? Gdyż są świetnej jakości. Czyste ekologicznie, bez pestycydów i środków ochrony roślin. Bardzo dobrze żelują, nie tworzą grudek i nigdy nie znalazłam w nich żadnego robaka.  Tak, robaka. Czytając wiele postów dotyczących nasion chia i komentarzy do nich można natknąć się na osoby, które kupując tanie chia natykają się na różnego typu niespodzianki w postaci egzotycznych żyjątek, które żerują sobie na pożywnych chia. A więc jak decydujemy się na wprowadzenie nasion chia do naszej diety, zadbajmy o ich jakość, bo ma to spore znaczenie. Zwłaszcza, że nasion chia nie zjadamy dużo – zalecana dawka dzienna to 1 łyżka stołowa.

Teraz w sklepie Organeo mamy również dostępne nasiona CHIA Bio marki NatVita w bardzo korzystnej cenie – tylko 36,90 zł za 250 g.

nasiona-chia-bio-szalwia-hiszpanska-cena-sklep-blonnik-omega-3-i-6

Sprawdź w sklepie Organeo »

Dlaczego mamy zjadać nasiona chia?

Po pierwsze, nasiona chia stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach.

  • Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
  • Cechuje je duża zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny.
  • Są bogatym źródłem wapnia.
  • Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
  • Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi.

Porcja 15 g nasion Chia zawiera:

• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku

Więcej na temat wartości odżywczych i prozdrowotnych nasion chia pisałam już TUTAJ. A teraz przejdźmy do przepisów.

Koktajl lub owsianka z nasionami chia

Najczęściej stosuje nasiona chia dodając je do koktajli owocowych i owsianki na śniadanie. Najpierw należy jednak przygotować nasiona i przyrządzić z nich pianko-galaretkę, co jest banalnie proste.

Wlać odpowiednią ilość czystej wody do naczynia, powoli dodając nasiona chia mieszać,a najlepiej używać do tego ubijaczki do piany. Taki sposób zapobiegamy tworzeniu się grudek. Odstawić na kilka minut, ubijać jeszcze raz i odstawić na 5 do 10 minut. Przed włożeniem pianko-galaretki do lodówki ponownie ubić. Taka pianka wytrzyma do ok. 2 tygodni – najlepsza i najpożywniejsza jednak jest świeża.

Można zastosować też wariant dla leniuszków, czyli po prostu zalać 1 łyżkę nasion ciepłą (ale nie wrzącą) wodą i odstawić na ok 20 minut. Tak przygotowaną „galaretkę” możemy przechowywać w lodówce i dodawać do owsianki i koktajli.

Nasiona Chia zalane woda

Pudding z nasionami chia

Pudding to moje nowe odkrycie. Znalazłam go na stronie www.jadlonomia.com, z której często korzystam czerpiąc inspiracje na wegetariańskie posiłki. Troszkę go zmodyfikowałam pod własne kubki smakowe. Wygląda i smakuje pysznie.

Chia pudding_smacznego

Do przygotowania dwóch porcji potrzebne Wam będzie:

  • mała puszka czystego, najlepiej ekologicznego mleczka kokosowego / 200 ml – czytajcie etykiety i skład mleka kokosowego powszechnie dostępnego w super i hipermarketach, gdyż prawdziwe mleczko kokosowe powinno zawierać tylko kokos, wodę i ewentualnie gumę guar – roślinny zagęszczacz i stabilizator (symbol E 412).
  • 50 ml  dowolnego mleka roślinnego, polecam migdałowe.
  • 2 łyżki nasion chia (1 łyżka to dzienna porcja dla dorosłego)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu, wedle uznania
  • można dodać troszkę naturalnej startej laski wanilii
  • owoce/ bakalie/orzechy do udekorowania puddingu
Pudding z nasionami Chia składniki
Jak przygotować pudding:
  1. Do miski włożyć/wlać wszystkie składniki, czyli dwa rodzaje mleka, nasiona chia, syrop klonowy i wanilię. Wszystko mieszamy intensywnie trzepaczką lub trzepiemy w zamkniętym słoiczku. Potem wystarczy tylko przelać do pucharków/szklaneczek na deser i odstawić do lodówki na całą noc.
  2. Rano nasz pudding jest gotowy – powinien być gęsty, gdyż nasiona chia zżelowały mleko. Dodajemy świeże owoce, które aktualnie mamy w lodówce lub  zimą dodajemy domowe owoce ze słoika. Można dodatkowo polać jakimś syropem (jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy), obsypać płatkami migdałowymi lub innymi nasionkami.

Chia_pudding z owocami

Smacznego 🙂
Patrycja z Organeo

Chia pudding_składniki

Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

    1. Eliza Tylkowska

      jakoś zmroziło mnie, kiedy przeczytałam o „robaczkach” w chia …. a właśnie kupiłam w niemieckim sklepie… chyba wezmę je pod lupę 😉

  1. Pani Marzeno, zastanawiam się czy jest sens gotowania nasionek chia i to aż 20 minut, wiadomo, że gotowanie niszczy większość witamin i innych składników odżywczych, ja nawet płatków owsianych nie gotuję bo jak się je zaleje na wieczór wrzątkiem to rano są jak znalazł.

    1. Sówka w strefie fit

      Nie było tam mowy o jakimkolwiek gotowaniu 😀

  2. Właśnie zaczynam przygodę z nasionami Chia,córka przysłała je z Anglii…chętnie będę czytała przepisy:)

    1. Bardzo smaczny i zdrowy koktail
      1 łyżka ziarenek Chia
      1 łyżka pyłku pszczelego
      1łyżka masła migdałowego
      1 szklanka mleka kokosowego
      kilka truskawek
      1 banan
      szczypta soli
      pół łyżeczki kurkumy
      1 łyżka miodu ( z pasieki)
      zblendować wszystkie składniki i pić,

  3. należałoby dodać małą informację o ekologicznym w 100% naturalnym mleczku kokosowym- najczęściej jest zważone!!!!!!!!!!!! Więc lepiej kupić rozcieńczone, np. ok 50-60 % ekstraktu kokosa i jeden stabilizator, zapłacimy mniej, ale przynajmniej nie wyrzucimy całej puszki do kosza!!!!

    1. Ja kupuję tylko ekologiczne mleczko kokosowe, bez stabilizatorów i nigdy nie było zważone. Ono ma po prostu zupełnie inną konsystencję niż mleczko powszechnie dostępne. U góry zbiera się gęsta śmietana, a pod spodem mamy czystą wodę kokosową. Trzeba je dobrze ze sobą wymieszać. To kwestia przyzwyczajenia się. Czasami ta śmietanka kokosowa jest faktycznie w knsystencji jakby zważona, ale smak jest bez zmian.

  4. a co do gotowania nasion chia- to istne barbarzyństwo!!!!!!

  5. pudding jest przepyszny a mleczko kokosowe,robię sama wychodzi bardzo smaczne bez konserwantów i tańsze

  6. Pingback: Pudding z owocami i nasionami chia | Kokosowy blog

  7. Z moim 5-cio letnim Wnukiem Grzesiem co rano robię tak.Płatki owsiane Bio z różnymi owocami pół kubka, dodaję siemię lniane, wiórki kokosowe,nasiona Chia 1 łyżkę ,pestki słonecznika, zalewam gorącą woda,nakrywamy talerzykiem, idziemy myć zęby,potem wracamy do kuchni,wszystko napęczniało w kubku-rozkładamy na 2 talerze,dolewam mleka w proszku kokosowego i ze smakiem zjadamy SUPER DOBRE

  8. JA KUPUJĘ TYLKO EKOLOGICZNE NASIONA ŻEBY MIEĆ PEWNOŚĆ, ŻE NIE ZAWIERAJĄ KONSERWANTÓW ANI NAWOZÓW, POLECAM

  9. własnie dzisiaj kupilam w niemieckim aldi niecałe 3 euro 300gram

  10. CHIA SIE NIE GOTUJE ZABIJA WSZYSTKIE WITAMINY WYSOKA TEMPERATUTA

  11. Halina Kalemba-Podpryga o, dzięki, nie wiedziałam 🙁

  12. prawdziwe mleczko kokosowe powinno zawierać tylko kokos, wodę i ewentualnie gumę guar – roślinny zagęszczacz i stabilizator (symbol E 412).—->nic bardziej głupszego nie czytałam!!!Prawdziwe mleko kokosowe powinno zawierać tylko mleko 100%+woda!!!i ja takie mam w Norwegii,bo tu mieszkam na stałe.Żadne stabilizatory-przecież to jest chemia,najgorsze!!!!!

    1. Akurat guma guar jest produktem naturalnym, nie sztucznie wyprodukowanym. Oczywiście najlepiej byłoby, gdyby w składzie mleczka był tylko kokos i woda (co też napisałam), ale w Polsce ciężko takie dostać. Dlatego też te z dodatkiem gumy guar też są ok, w porównaniu ze składem mleczek ogólnie dostępnych w marketach.

  13. Lidia Mielnik Popieram.

  14. Jak usłyszałam o Chia i ich właściwościach to od razu zakupiłam je w sklepie internetowym. Robiłam często puddingi chia i w sumie tyle. Nie moglam znaleźć innych przepisów z wykorzystaniem tych cudownych ziarenek. Z pomocą przyszła mi książka B. Simonsohn „Nasiona Chia Aztecki sekret zdrowia” i tam dopiero znalazłam dużo przepisów z wykorzystaniem szałwii hiszpańskiej.

  15. Halina Kalemba-Podpryga a co z grzybami i bakteriami jeśli nie można gotować a sparzyć można?

  16. Monika Monika

    A czy to 200ml to musi być mleczko kokosowe z puszki czy może być zwykle mleko kokosowe z kartonu ? 🙂

  17. Super przepis 😉
    Polecam też w poniższym zestawieniu:
    ☻ 100 ml mleka kokosowego,
    ☻ 100 ml mleka sojowego,
    ☻ 2 płaskie łyżki nasion chia
    ☻ Łyżeczka miodu (może być też syrop klonowy, syropu z agawy, ksylitol),
    ☻ Ulubione owoce (banany, winogrono, gruszki, maliny, jagody, czereśnie, truskawki, jabłka z cynamonem) lub konfitura.
    http://www.dietcoach4u.pl/nasiona-chia-najzdrowsze-nasion-prozdrowotne-wlasciwosci/

  18. Monika Zareba

    Zawsze mozna mleko zrobic samemu. Jest mnustwo Przepisow w sieci
    🙂

    1. Monika Zareba

      Mnóstwo mialo byc 🙂

  19. Jolanta Kazanowska

    tak się zastanawiam, czy , wy tylko jecie owsianki, czy tylko nasiona szałwi można z nimi jeść ? I czy tylko musi być mleko kokosowe, a nie można obejść się bez owsianki i mleka kokosowego.Może być mleko krowie i bez płatków owsianych, bo ja ich nie cierpię ?

  20. Właśnie wstawiłam do lodówki – oprócz kokosowego dodałam waniliowe mleko sojowe. Nie mogę się doczekać! 🙂

  21. Nasionka chia jem od kilku lat, zawsze w ten sam sposób i jak do tej pory mi się nie znudził: domowego mixu musli( płatki owsiane, orzechy włoskie i wszystkie inne jakie mam pod ręką, pestki dyni, słonecznik, żurawina i goja ) do tego dodaje na każde śniadanie kilka łyżeczek chii i zalewam ZIMNYM jogurtem lub maślanką a czasem mlekiem. Jeśli zjem za 5 min nasiona chia są takie pół chrupkie pół galaretkowate a po 10 minutach takie galaretkowate jak po waszych zalewaniach ciepłą wodą wieczór przed zjedzeniem 🙂 Polecam

  22. Zrobiłam w/g przepisu,wstawiłam na noc do lodówki,ale dalej było rzadkie 🙁

  23. Mleko sojowe to syf. W ogóle cała soja to dziadostwo na skale masową. Nie polecam. Lepsze jest ryzowe lub owsiane.

  24. przed wstawieniem do lodowki trzeba wymieszac dossc porzadnie.Ja wlewam do sloika wode .wsypuje nasiona .zakrecam i sobie bełtam (tak z 2 min pozniej odstawiam na 15 i robie powtorke)i dopiero lodoweczka:)) ja pije nasionka tylko z woda i nie robie koktajlow.

  25. Pięknie…
    Tyle że w sklepie zielarskim, takim ze starych dobrych czasów, 250g opakowanie chia kosztuje nie 35, nie 45, ale 5 (słownie pięć) złotych.
    Za wszystko inne, w tym robaki, których nigdy w nim nie widziałam zapłacisz kartą. 😉
    Zdrowia!

    1. Ja bym uważała z kupnem nasion chia za 5 zł. Taka cena sugeruje, że z pewnością nie jest to produkt Bio. Możliwe, że pochodzi z upraw nafaszerowanych pestycydami i innymi środkami zwiększającymi wydajność upraw. Pamiętajmy, że nasionka (każde nasiona) chłoną wszystko z gleby, a potem oddają to nam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Odpowiedz na „Jolanta KazanowskaCancel Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>