Nasiona Chia – lecznicza moc ukryta w małych nasionkach

Te niepozorne nasionka kryją w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmocni i odżywi organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne.

Chia kwiat

Chia (salvia hispanica) pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie przez wieki stanowiła podstawę lokalnej diety. Aztekowie uważali nasiona chia za pomocne w utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz bystrości umysłu. Ze względu na jej właściwości zaliczali chia do pięciu najważniejszych pokarmów. Przez wieki nasiona Chia były używane także jako podstawowe pożywienie dla Indian z południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Mogli spożyć zaledwie 1 łyżeczkę na dzień i maszerować 24 godziny bez przerwy.

Słowo Chia pochodzi od słowa „Chian”, co w języku nahuatl, znaczy oleisty. Nadal nasiona chia pozostają w powszechnym użyciu w Meksyku i Gwatemali. Obecnie Chia uprawiana jest glównie w Meksyku, Boliwii, Argentynie, Ekwadorze, Australii i Gwatemali i w tych krajach jest najbardziej popularna.

Nasiona Chia są także coraz powszechniej stosowane w Europie. W 2009 roku zostały zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i są coraz powszechniej dostępne w sprzedaży (sklep internetowy, sklep zielarski, sklep EKO).

Właściwości nasion Chia

Nasiona chia stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach. Istnieje mnóstwo produktów zawierających kwasy tłuszczowe, jednak wiele z nich zawiera znaczącą przewagę Omega 6. Natomiast dla zdrowia ciała i umysłu ważna jest odpowiednia proporcja Omega 3 i 6. Olej z Nasion Chia zawiera 30% kwasów omega-3 oraz 40% kwasów omega-6. Zawierają korzystne dla zdrowia długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (ang. LCT) w odpowiedniej proporcji,przez co zmniejszają złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.

Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%), głównie rozpuszczalnego w wodzie, o wysokiej masie cząsteczkowej).

Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością. Na długo zapewnia uczucie sytości i wspomagają proces trawienia w przewodzie pokarmowym. Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych. Wynikiem tego jest szybka metaboliczna utylizacja w komórkach ustroju. Ta efektywna asymilacja robi z chia bardzo skuteczny suplement diety, zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju u dzieci oraz nastolatków. Również zapewnia właściwy wzrost i regenerację tkanek podczas ciąży oraz karmienia piersią.

Są bogatym źródłem wapnia, zawierają boron ważny minerał współdziałający z metabolizmem wapnia w ustroju.

Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.

Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi. Ze względu na swoje właściwości hydrofilowe są efektywnym uzupełnieniem diety sportowców. Jedną z zadziwiających możliwości nasion chia są własności hydrofilowe – nasiona są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji ponad 12 do 1 (wagowo). Ta własności utrzymywania wody koloidalnej przedłuża okres uwadniania organizmu. Płyny i elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe każdej komórki. Stężenie elektrolitów, ich skład podlegają regulacji, aby zachować jak najbardziej stałość warunków środowiska [homeostaza]. Poprzez konsumpcję nasion chia nasz ustrój utrzymuje bardziej efektywną regulację w odniesieniu do absorpcji pożywek i utrzymania odpowiednich stężeń płynów ustrojowych. Ta efektywność pozwala na lepsze utylizowanie płynów ustrojowych oraz utrzymania równowagi jonowej w organizmie.

Chia nasiona

Porcja 15 g nasion Chia zawiera:

• 107 mg wapnia
• 160 mg fosforu
• 2,4 mg żelaza
• 105 mg potasu
• 59 mg magnezu
• 0,5 mg cynku

Nasiona chia nie zawierają glutenu.

Zastosowanie w kuchni

Ze względu na swoje różnorodne właściwości, nasiona chia powinny znalezć się w naszej codziennej diecie. Można je przyrządzać i spożywać na wiele sposobów w zależności od potrzeby i upodobań:

  • jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, ugotowanych kasz, ziemniaków, posypka do warzyw
  • dodatek do koktajli
  • zmielone nasiona chia można łączyć z mąką do wypieku ciast, chleba, naleśników
  • do puddingów, sosów, zagęszczania zup
  • można kiełkować.

Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel (podobnie jak siemię lniane). Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą)

Nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu. Nasiona chia zaabsorbują co najmniej 9 razy tyle wody ile same ważą i to w przeciągu 10 minut, lub nawet szybciej zależnie od temperatury wody.

Jeżeli spróbujesz wymieszać łyżeczkę nasion tej rośliny w szklance wody pozostawiając ww. na ok. 30 minut lub dłużej taka mieszanina nie będzie wyglądać już ani jak nasiona ani jak czysta, płynna woda, zrobi się z tego gęsta piankowa galareta. Taka reakcja jest spowodowana tym, że włóknik nasion chia szybko i dobrze rozpuszcza się (żeluje) w wodzie.

Chia pianko-galaretka

Najlepsze proporcje pomiędzy wodą a nasionami dla większości przepisów to wagowo 9 porcji wody na 1 część nasion. Komórki nasion absorbujące wodę nadal utrzymują wodę nawet podczas mieszania z innymi produktami, zmniejszając przy tym kaloryczność posiłku, a to poprzez zwiększanie objętości posiłku. Nie mają przy tym negatywnego wpływu na smak potrawy. Tak naprawdę nasiona chia raczej emulgują niż rozcieńczają, tworząc przy tym większą powierzchnię styku, co w konsekwencji wzmaga smak przypraw, a nie osłabia go.

Przyrządzanie pianko-galaretki w proporcji 9:1

Wlać odpowiednią ilość czystej wody do naczynia, powoli dodając nasiona chia mieszać,a najlepiej używać do tego ubijaczki do piany. Taki sposób zapobiegamy tworzeniu się grudek. Odstawić na kilka minut, ubijać jeszcze raz i odstawić na 5 do 10 minut. Przed włożeniem pianko-galaretki do lodówki ponownie ubić. Taka pianka wytrzyma do ok. 2 tygodni – najlepsza i najpożywniejsza jednak jest świeża. Można dodawać takiej pianko-galaretki do dżemów i innych przetworów, chłodnych lub podgrzanych owsianek, do jogurtów, musztard, sosów itd. Dodawać ok. 50% do 75% objętości do surowych dań, całość dobrze wymieszać. W ten sposób redukujemy ilość kalorii.

UWAGA: zalecana dawka dziennego spożycia Nasion Chia to 1 łyżka stołowa

Przykładowe przepisy na wykorzystanie nasion chia w kuchni znajdziecie TUTAJ

Chia Rainforest Foods

W Organeo dostępne są nasiona Chia firmy Rainforest Foods. Chia Rainforest Foods jest uprawiana w małych gospodarstwach w środkowym Meksyku. Okres wegetacji wynosi 5 miesięcy -od czerwca do listopada , w czasie których nasiona nabierają pełnej wartości odżywczej. Chia Raiforest Foods posiada certyfikat ekologiczny Soil Association,co gwarantuje, że produkt sprzedawany jako ekologiczny rzeczywiście takim jest. Jedyną gwarancją, że klient kupuje produkt ekologiczny jest certyfikat ekologiczny danego kraju i obowiązkowe logo UE w postaci zielonego liścia(dotyczy produktów spożywczych ,w tym suplementów diety). Ponadto wszystkie produkty certyfikowane ekologicznie muszą posiadać kod certyfikacji na opakowaniu. Dla firm brytyjskich takich jak Rainforest Foods ma to format GB-ORG-05. Jeśli taki kod nie jest obecny na opakowaniu-produkt nie jest ekologiczny.

Certyfikat ekologiczny jest gwarancją, że produkt nie jest skażony resztkami pestycydów, środków owadobójczych czy chwastobójczych. W trosce o swoje zdrowie warto wybierać produkty z certyfikatem ekologicznym.

 Rainforest chia

Sprawdź w sklepie Organeo »

Teraz w sklepie Organeo mamy też dostępne nasion CHIA Bio marki NatVita w bardzo korzystnej cenie – tylko 36,90 zł za 250 g.

nasiona-chia-bio-szalwia-hiszpanska-cena-sklep-blonnik-omega-3-i-6

Sprawdź w sklepie Organeo »

Opracowano na podstawie:

  • Materiały źródłowe dystrybutora marki Rainforest Foods
  • http://chia.pl/
  • Nasiona CHIA – ANTYCZNA ŻYWNOŚĆ PRZYSZŁOŚCI William Anders,  http://www.planetazdrowie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=192&Itemid=223
Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

  1. Jak rozumieć to zdanie „nasiona powinny być moczone w czystej wodzie zanim zostaną użyte do jakiegokolwiek przepisu”. Czy to znaczy, że każdorazowo nasiona należy wypłukać i nie można ich spożywać bezpośrednio (suchych) z opakowania?

  2. Ja kupilem nasiona Chia w UK ale nigdzie nie ma opisu jak dokladnie je stosowac i w jakiej ilosci?
    Mozecie mi podac jak przyjmowac bezposrednio/bez salatek itd. i w jakiej ilosci? Nie moge tego nigdzie znajsc? Lyzeczke dziennie?

    1. Zofia Bednarek

      Ja biore dopiero trzeci dzien, ale na ulotce byla dzienna porcja 15 gram ma 70 kalorii. do 15 gr, dolewam dziewiec lyzek wody i zostawiam to az zrobi sie galaretka.

  3. Magdalena Vega Tomasik

    Chia to jest to :)

  4. Ja już próbuję zamiast wędlin.

  5. Elżbieta Stupiak

    Kupilam w UK chia seeds ale nie maja tego kodu GB 05 gdzie moge kupic te ekologiczne?Czy w Holland Barret Dostane te wlasciwe?

    1. Marka Rainforest Foods jest marką brytyjską. Myślę, że powinna być dostępna w sieciach ze zdrową żywnością. Jeżeli ktoś z Was wie, gdzie można je kupić w UK, prosimy o podanie namiarów. Pani Elżbieto, z pewnością zanjdzie je Pani w sklepach internetowych działających na terenie UK.

  6. może mnie wyśmiejecie, ale ja uwielbiam lody z tymi zmielonymi nasionkami, zwłaszcza sorbety 😛

  7. U mnie w US sa dostepne nawet w Aldi.

  8. ze wszystkim sie zgadzam, ale cena to poprostu zalegalizowana kradziez, w Szwajcarji gdzie zycie jest bardzo drogie place fr.4,10 co wychodzi okolo 16 zl. za 250 gr.
    Ostatnio jak bylam w Polsce to mnie niesamowicie zaskoczyly niektore ceny produktow bio.

  9. Super produkt dodaje do shejkow uzuwam lyzke dziennie…polecam blonnik witalny tez samo zdrowie

  10. Mam pytanie o wpływ nasion chia na laktację. Czy ich spożywanie nie hamuje produkcji mleka? Watpliwiści moje wynikaja z ich drugiej nazwy. Szałwia hiszpańska. Zwykła szałwia ma niestety takie właściwości. Proszę podać wiarygodne źródło informacji.

  11. Kupilam te ziarenki dzisiaj w KAUFLAND (Niemcy)
    250g – za 2,50 eu ( ok.10 zl) a normalna cena byla 3,99 eu czyli ok 16zl

    1. irena adamczyk

      w belgii tez kosztuje 3.99euro w coloruyt,kupilam i zaczelam stosowac

  12. Dzisiaj probowalam je pierwszy raz . Sa znakomite!

  13. Czy te nasiona można stosować podczas karmienia piersią?? Czytałam gdzieś ze szałwia hamuje laktację i zastanawiam sie czy nasionka tez bedą miały taki skutek??

    1. Nie słyszałam o złym wpływie nasion chia na laktację. Sama je stosuję karmiąc, ale nie zbyt często.

  14. Czy podczas karmienia Piersią można spożywać Chia? Różne są opinie. jedni piszą ze hamuje laktacje bo jest to z rodziny szałwi inni nie. to jak z tym jest?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>