Nalewka truskawkowa z dodatkiem limonki

Sezon truskawkowy w pełni i co bardzo istotne trwa krótko. Warto zatem pomyśleć, jak zachować truskawkowy aromat na dłużej, czyli na cały, prawie 10 miesięczny okres, kiedy świeżych truskawek nie ma. Większość z nas robi z truskawek konfitury i kompoty, część również je mrozi. My polecamy wam coś szczególnego – będzie to wyśmienita nalewka truskawkowa z dodatkiem limonki. Przepis na nią zaczerpnęliśmy z „Atlasu nalewek”, który oczywiście jest dostępny w naszym sklepie.

truskawki- startowe

Nalewka truskawkowa z dodatkiem limonki

Czas przygotowania – około 5 miesięcy

Składniki: 2 kg dojrzałych truskawek, 1 szklanka wody zródlanej, 1 litr spirytusu, 50 dag cukru eko trzcinowego, 1 limonka

Sposób przygotowania:

Truskawki oczyścić, opłukać, osuszyć na ściereczce, włożyć do dużego słoja, przesypując cukrem. Odstawić na godzinę, po czym wlać rozcieńczony wodą spirytus. Słój zamknąć i lekko potrząsać, by wymieszać składniki. Odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po tym czasie zlać alkohol do butelki. Umytą i sparzoną limonkę obrać cienko, skórkę i wyciśnięty sok połączyć z nalewką i odstawić jeszcze na dwa tygodnie. Ponownie zlać, przefiltrować i odstawić na 3 miesiące.

Potem czeka nas już tylko słodka degustacja:)

Przypominamy, że ten, jak  i wiele innych przepisów znajdziecie w przygotowanym przez Wydawnictwo Gaj „Atlasie nalewek”. Wśród 130 przepisów znajdziecie pomysły na nalewki degustacyjne i zdrowotne. Gorąco polecamy, bo kilka z powodzeniem udało się nam wypróbować.

atlas nalewek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>