Mikroalgi w trosce o twoje zdrowie i urodę

Ostatnimi czasy dużo mówi się o mikroalgach, czyli spirulinie i chlorelli. Półki aptek aż uginają się od różnego rodzaju kolorowych opakowań, które kuszą obietnicą zdrowia i urody. Podobnie jest w sklepach internetowych z kosmetykami. Ale czym właściwie są mikroalgi i jak działają?

Mikroalgi to glony zawierające chlorofil, rosnące jedynie w krystalicznie czystej wodzie, do których zalicza się przede wszystkim Chlorella i Spirulina. Są najwcześniejszymi i najprostszymi formami życia na ziemi i istnieją już kilka miliardów lat. Od tysiącleci stosowane są w krajach azjatyckich jako uzupełnienie codziennej diety, gdyż zawierają wiele bardzo cennych substancji odżywczych.

spirulina powder scoop

W swoim składzie posiadają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, nukleinowe (RNA i DNA), chlorofil, i szeroki wachlarz związków chemicznych. Są uznawane za źródło każdego pierwiastka potrzebnego ludzkiemu organizmowi oraz wysokiej jakości kompletnego białka, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne białko pochodzenia zwierzęcego. Mają wszystkie znane witaminy grupy B, włącznie z witaminą B12, która prawie w ogóle nie występuje w roślinach oraz witaminy C i E. Różnią się jednak od siebie m.in. zawartością i proporcjami składników odżywczych oraz działaniem na nasz organizm.

Mikroalgi – Chlorella

Chlorella bogata jest w szerokie spektrum białek, weglowodanów i witamin. Zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20% węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin.  Jest  bogatym źródłem witaminy B12, a także kwasów tłuszczowych w tym: kwasu linolowego oraz alfa-linonowego.  Chlorella zawiera mniej białka niż Spirulina, ale znacznie więcej żelaza, chlorofilu oraz kwasów nukleinowych. Chlorella jest znana przede wszystkim ze swoich właściwości detoksyfikacyjnych. Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu – aż czterokrotnie więcej niż Spirulina – wiąże i usuwa z organizmu toksyny, w tym metale ciężkie i rtęć skumulowane w naszym organizmie. Niektórzy naukowcy sugerują, że Chlorella – jako środek odtruwający – działa najskuteczniej, gdy jest stosowana naczczo, można ją jednak przyjmować z innymi pokarmami lub lekami. Stanowi pomoc dla ludzi z problemami wątrobowymi lub dla tych, którzy piją lub palą. Jest bardzo pomocna dla ludzi z problemami jelitowymi, mającymi problemy z wypróżnianiem.

Mikroalgi – Spirulina

Spirulina nie jest tak zdolna do pozbywania się z organizmu metali ciężkich jak Chlorella. Natomiast znacznie silniej działa przeciwwirusowo, wzmacnia system immunologiczny, stanowiąc naturalną i bezpieczną broń, pomagającą nam zwalczać różnego typu infekcje. Wzmacnia odporność organizmu 40 razy bardziej niż echinacea i 20 razy więcej niż aloes. Spirulina jest niezwykle bogata w białko – trzykrotnie więcej niż w wołowinie i rybie. Białko to zawiera aż 18 rodzajów aminokwasów, dlatego jest bardzo dobrze przyswajalne. Prócz tego Spirulina zawiera duże ilości mikro- i makroelementów, witamin i kwasów nukleinowych. Porównując: 1 g Spiruliny ma tyle wartości odżywczych, co 1 kg warzyw. Spirulina dobrze się wchłania, normalizuje poziom cholesterolu we krwi. Poprawia wzrok, stan włosów i paznokci.

Spirulina może być niezwykle pomocna w walce z nadwagą, ponieważ w jej białku dużą część stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m. in. za kontrolę apetytu. Tak więc, przyjmowanie Spiruliny na półgodziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać uczucie sytości, a jednocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

Tandem Chlorella i Spirulina

Spirulina i Chlorella to źródło wielu substancji odżywczych, niezbędnych do wzrostu i odnowy komórek ludzkiego organizmu. Duża zawartość pełnowartościowego białka (około 60-70%), czyni z nich cenne uzupełnienie diet wegetariańskich. Dostarczają również zestaw dobrze przyswajalnych witamin oraz składników mineralnych, co korzystnie wpływa na fizyczną i psychiczną kondycję organizmu. Zawierają łatwo przyswajalny jod niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, które pełnią kluczową rolę w regulacji podstawowej przemiany materii i termogenezy, a przy tym warunkują prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.Zarówno Chlorella jak i Spirulina zawierają również niezbędny błonnik oraz chlorofil, dzięki którym stanowią idealny dodatek do diet odkwaszających i oczyszczających. Zarówno Chlorella jak i Spirulina są alkaliczne, co oznacza, że neutralizują wpływ kwasowej żywności i pomagają przesunąć poziom Ph na stronę zasadową. Najlepiej jeśli połączymy ich działanie. Spożywając codziennie dawkę Spiruliny i Chlorelli znakomicie zdetoksykujemy nasz organizm, i doskonale go odżywimy. Korzyści odczuje nasz organizm, nasza skóra, włosy i paznokcie.

Certyfikat ekologiczny

Wybierając mikroalgi jako suplement diety należy zwrócić uwagę na jakość produktu. Najbardziej rekomendowane jest stosowanie mikroalg z upraw ekologicznych, posiadających certyfikat ekologiczny, gdyż jest on gwarancją, że produkt nie jest skażony resztkami pestycydów, środków owadobójczych czy chwastobójczych.

Jedyną gwarancją, że klient kupuje produkt ekologiczny jest certyfikat ekologiczny danego kraju i obowiązkowe logo UE w postaci zielonego liścia (dotyczy to produktów spożywczych, w tym suplementów diety). Ponadto wszystkie produkty certyfikowane ekologicznie muszą posiadać kod certyfikacji na opakowaniu.

 

Opracowano na podstawie:

  • www.spirulina.pl
  • Materiały udostępnione przez dystrybutora marek Pukka i Rainforest, które posiadają w swojej ofercie ekologiczną Spirulinę i Chlorellę.

 

ChlorellaRainforest2

Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

  1. Generalnie napisze tak – fajnie sie czytalo.
    Zerkne jeszcze na pozostale Twoje notki i jak beda rownie
    dobre, co ten, to dodam sobie Twoj blog Mikroalgi w trosce o twoje zdrowie i
    urodę do zakladek. Oby tak dalej, pozdrowienia

  2. Bardzo ciekawy artykuł. Mam spore doświadczenie ze spiruliną i chlorellą, ale ostatnio zdobywam nowe. Otóż spirulina i chlorella są od pewnego czasu stałym elementem jadłospisu 10 miesięcznej Ani. Anusia karmiona jest piersią, ale dostaje dodatkowe potrawy. Byliśmy bardzo zdziwieni, że spirulina dodana do zupki warzywnej zdaniem Ani wzbogaca smak potrawy (mówiąc szczerze dla dorosłej osoby dodanie zielonego proszku do potrawy nie zostanie przyjęte z entuzjazmem). Jestem przekonana, że w dużej mierze bardzo dobrą odporność i prawidłowy rozwój Ania zawdzięcza spirulinie i chlorelli. Pomimo tego, że jest raczej niejadkiem prawidłowo przybiera na wadze, nie ma żadnych problemów z trawieniem, wypróżnianiem i przyswajaniem. Jednym słowem polecam algi również dla niemowlaków.

  3. hej, fajne pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>