Bez kategorii Kosmetyki Makijaż Twarz

LILY LOLO, Passion Pink czyli o tym, że szminka naturalna jest fajna

Miałam już kilka naturalnych produktów, które nie do końca się sprawdziły, najbardziej zawodne okazały się kremy tonujące, poza marką So`Bio Etic, nic nie było idealne. I kiedy już myślałam, że w kolorówce chemia jednak jest niezbędna, pojawiła się Ona, elegancka dama ubrana w czarno-białą kreację, skrywająca hipnotyzujące wnętrze – pomadka Lily Lolo.

LilyLoloPassionPink5 1a

Pierwsze wrażenie to oczywiście opakowanie, wzdychałam do poprzedniej wersji, ale teraz jest lepiej, klasycznie, elegancko, a jednoczenie nowocześnie, nie przypominam sobie innych pomadek w takiej szacie. Wrażenie numer dwa jest wybitnie sensoryczne, pomadki Lily Lolo NIE MAJĄ ZAPACHU. Szkoda, można było się pokusić o jakiś pachnący olejek, np. cynamonowy, który trochę mrowi usta, poprawia krążenie, tym samym lekko je powiększa, wszystko to naturalnie oczywiście… może kolejne wydanie będzie dawało zmysłową przyjemność także naszym nosom, zobaczymy 🙂

I pora na rzecz najważniejszą, konsystencję, kolor i jego trwałość, a także właściwości pielęgnacyjne. Konsystencja absolutnie mnie oczarowała, aż nie mogłam uwierzyć, że ledwie dotykając ust, za jednym pociągnięciem uzyskam PEŁNE KRYCIE, tak lekko, bez najmniejszego oporu, bez konturowania…

Kolor to kwintesencja różu, soczysta, ciemna fuksja. Wyśmienicie ożywia cerę i robi za cały makijaż, czego dowodem są moje zdjęcia z wakacyjnej wyprawy w góry, bo nawet tam kobieta musi wyglądać 🙂

Dystrybutor marki, Costasy, ma aż dziesięć odcieni do wyboru, jest w czym wybierać…

LilyLoloPassionPink6 a

Trwałość zależy od od wielu czynników. Można ją zjeść już w ciągu paru minut jeśli zaraz po nałożeniu rzucimy się na Burger Kinga. Nałożona podwójnie (z czego pierwsza warstwa zostanie odciśnięta na chusteczkę i upudrowana, a następnie ponownie pokryta szminką), Passion Pink wytrwa do dwóch, trzech godzin, a kiedy użyjemy konturówki, a  pomadkę naniesiemy pędzelkiem, trwałość wydłuża się znacznie poza trzy godziny, generalnie rzecz biorąc, to MY decydujemy ile ją chcemy nosić dostosowując odpowiednią aplikację.

Trwałość pomadek Lily Lolo wiąże się ze składem. To naturalne oleje i woski, bez chemicznych utrwalaczy, które często wysuszają skórę ust. Pielęgnacyjne właściwości odnotowałam w momencie, kiedy nakładam ją na suche usta, nie przygotowane wcześniej żadną pomadką ochronną, radzi sobie z nimi nawilżając je, usta są gładkie, błyszczące i przyciągają spojrzenia intensywnością koloru. Skoro już jesteśmy przy składzie trzeba wspomnieć, że nie jest to produkt wegański, o czym świadczą dwa elementy składu zaznaczone na pomarańczowo.

Podsumowując, warto mieć w swojej kolekcji szminki naturalne, są bezpieczne, mają piękne kolory, nie tylko upiększają i dodają pewności ale też świetnie pielęgnują.

LilyLoloPassionPink 1a

W makijażu ze zdjęcia użyłam:

Szminka Lily Lolo odcień Passion Pink  (klik)

Podkład Lily Lolo Warm Peach (klik)
Puder matujący Lily Lolo Flawless Matte (klik)
Róż Lily Lolo (klik)
Pędzel Super Kabuki do pudru (klik)
Pędzel do różu (klik)

 

1. Ricinus Communis Seed Oil – olej rycynowy, ze względu na niską cenę używany bardzo często. Jako najbardziej błyszczący spośród olejów, stosowany jest też w kosmetykach do włosów i dekoracyjnych. Korzyści dla skóry są mniejsze.

2. Simmondsia Chinensis Seed Oil – olej z jojoby. Właściwie to jest to ciekły wosk a nie olej. Dla każdego typu skóry. Bardzo dobrze się wchłania, nie klei się, pozostawia delikatny, woskowy film. Posiada właściwości ochronne, działa na skórę odżywczo, wygładzająco, reguluje jej wilgotność. Polecany szczególnie przy skórze z zapaleniem, łupieżu, poparzeniach słonecznych i trądziku. Może być stosowany jako czysty.

3. Candelilla Cera – wosk twardszy od wosku pszczelego. Stabilizuje emulsje, natłuszcza, sprawia, że skóra staje się miękka i gładka.

4. Lanolin –  lanolina, wosk chroniący wełnę owiec przed zamoczeniem. Lanolina ma bardzo dobre własności pielęgnacyjne, ze względu na podobny skład do warstwy lipidowej skóry ludzkiej. Ponadto jest naturalnym emulgatorem. Przez wiele lat uważano lanolinę za silny alergen, jednak okazuje się, że czysta lanolina ma wyłącznie pozytywny wpływ na skórę, alergie wywoływane były znajdującymi się w niej resztkami pestycydów, dlatego ważne jest, żeby surowce pochodziły z czystych, ekologicznych miejsc.

5. Isoamyl Laurate – otrzymywany z pszenicy, orzecha kokosowego i oleju palmowego. Aprobowany przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych. Poprawia rozsmarowywalność, pozostawia jedwabiste uczucie na skórze.

6. Caprylic/Capric Triglyceride –  mieszanina roślinnych kwasów tłuszczowych, zawierająca w sobie najlepsze własności oleju kokosowego i palmowego, które są zestryfikowane z gliceryną. Olej ten polecany jest do skóry wrażliwej, skłonnej do przesuszania. Substancja natłuszczająca, wygładzająca, zapewniająca prawidłową ochronę. Sprawia, że skóra jest miękka, elastyczna i gładka. Lipid ten posiada właściwości konserwujące.

7. Cera Alba – woski/emolienty/emulgatory/substancje ochronne. Wosk pszczeli, wygładza, natłuszcza, tworzy stabilny film ochronny.

8. Copernicia Cerifera (Camauba) Wax – naturalny wosk roślinny pozyskiwany z liści  palmy kopernicji rosnącej w Brazylii. Jest to najtwardszy znany wosk naturalny, stosowany jako środek zagęszczający w kosmetykach. Jest jadalny (misie Haribo).

9. Maltodextrin – maltodekstryna, naturalny cukier ze skrobi roślinnej stosowany jako stabilizator w preparatach kosmetycznych.

10. Silica – krzemionka, naturalny minerał, powszechnie stosowany jako składnik pudrów kosmetycznych. Nadaje skórze gładkość.

11. Mica – Łyszczyk minerał naturalny, który ze względu na swoją krystaliczną strukturę można rozwarstwić na cieniutkie płytki. Użyty w pudrach i preparatów do make-up łyszczyk nadaje im połysk. Powleczony dwutlenkiem tytanu daje pigmenty z efektem perłowego połysku. Optycznie wygładzając skórę ukrywając nierówności.

12. Tocopherol – substancja czynna, antyoksydant. Witamina E działa kojąco i łagodząco na skórę, i ewentualne stany zapalne na  skórze.

13. Helianthus Annuus Seed Oil olej słonecznikowy, jeden ze szczególnie korzystnych dla cery olejów, zawiera wysoki procent kwasu linolenowego. Nadaje się do każdego rodzaju skóry. Bywa używany jako olej bazowy, ale także jako składnik aktywny.

14. Ascorbyl Palmitate – substancja czynna – lipofilowa pochodna witaminy C o zwiększonej stabilności i zdolności wnikania w naskórek, działa wielokierunkowo: normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, regeneruje witaminę E w skórze, witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu.

15. Rosmarinus Officinalis Leaf Extract – wyciąg z liści rozmarynu, antyoksydant.

16. CI 77891 – Titanium dioxide, dwutlenek tytanu (biały), barwnik stosowany w kosmetykach naturalnych.

17. CI 75470 – koszenila, karmina, kwas karminowy. Naturalny barwnik pozyskiwany z ciała mszycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>