Eko-wiedza Kosmetyki zdrowie

Kuzu, Umeboshi i Tamari – magiczna mikstura, która odkwasi twój organizm

Marzec to czas, gdy budzi się w nas w naturalny sposób potrzeba robienia wiosennych porządków. Ptaki odbudowują swoje gniazda, a my zaczynamy sprzątać przed zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi. Ta pora roku to też idealny moment na zrobienie porządku we własnym organizmie. Pisałam już o diecie oczyszczającej opartej o ryżowe menu TUTAJ i o skutkach takiego ryżowego detoksu TUTAJ. Dziś zaprezentuję Wam magiczną miksturę, która wspomoże naturalny proces oczyszczania, wzmocni system odpornościowy i odkwasi organizm. Przygotowuje się ją ze skrobi kuzu, japońskiej śliwki Umeboshi oraz sosu sojowego Tamari.

Mikstura z kuzu, śliwki umeboshi i sosu sojowego Tamari

Tamari_umeboshi_kuzu

Kurację taką właśnie miksturą zaleciła mi rok temu dietetyczka Medycyny Chińskiej Maia Sobczak (która, prowadzi de facto fantastycznego bloga kulinarnego Qmamkasze). Wtedy po raz pierwszy zetknęłam się z tymi tajemniczo brzmiącymi nazwami. Podejrzewam, że dla wielu z Was są one równie obce i nieznane jak były  wówczas dla mnie. Od tamtego czasu zagościły w mojej kuchni na stałe. Znajdziecie je w każdym sklepie ze zdrową żywnością.

Dlaczego w ogóle trzeba się oczyścić i odkwasić? Odpowiedź jest prosta: zakwaszony organizm choruje, jest ociężały i potrzebuje wspomagaczy. Zakwaszamy się słodyczami, wyrobami mięsnymi, mącznymi, węglowodanami, serami białymi, serami żółtymi, kawą, czarną herbatą, alkoholem, napojami gazowanymi.

Składniki mikstury

Kuzu białe – to skrobia z korzenia Kuzu (Kudzu), czyli Pueraria Thungbergii . Stanowi źródło cennych mikroelementów, jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu, jest bogata w związki zwane izoflawonami. Korzeń kuzu stosuje się w diecie, oraz dla wspomagania wielu terapii i utrzymania dobrego zdrowia. Ta niezwykła roślina oczyszcza bowiem organizm z toksyn, zwalcza nałogi, wzmacnia odporność i siły życiowe. Kuzu ma odczyn zasadowy, nie zawiera glutenu, ani laktozy. W medycynie chińskiej kuzu jest silnym lekiem odkwaszającym. Pomocny jest przy regulacji wagi ciała oraz oczyszczaniu organizmu. Jest źródłem długotrwałej energii używanym zamiast kofeiny. Stanowi alternatywę dla środków zagęszczających i wiążących, takich jak żelatyna czy skrobia ziemniaczana.

Dziś chińscy lekarze stosują kuzu w przypadku takich dolegliwości, jak: grypa, gorączka, kłopoty trawienne (biegunka, nudności) oraz uporczywe, chroniczne migreny. Zalecają też włączenie kuzu do codziennej diety w przypadku cukrzycy, alergii, nadciśnienia, chorób górnych dróg oddechowych czy dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Natomiast w opinii japońskich makrobiotyków kuzu posiada niezwykłą zdolność równoważenia energii w organizmie i umożliwia jego skuteczną detoksykację. Co ciekawe, wnioski te zostały potwierdzone przez naukowe autorytety. Badania prowadzone w ośrodkach medycznych w Stanach Zjednoczonych oraz w Chinach dowiodły, iż regularnie spożywane kuzu przyczynia się do usunięcia z organizmu nadmiaru toksyn oraz reguluje przemianę materii, działa, więc oczyszczająco i detoksykacyjnie.

Kuzu

Śliwki umeboshi – to morele japońskie marynowane w soli, które mają wyraźny słono-kwaśny smak. Umeboshi zawiera białko, minerały i tłuszcz w ilości dwa razy większej w porównaniu z innymi owocami. W szczególnie dużej ilości występuje wapń, żelazo i fosfor. Wykazuje działanie zasadotwórcze, a jej regularne spożywanie pomoże nam utrzymać lekko zasadowy stan naszej krwi (ok. 7,35 pH). Tradycyjnie umeboshi poleca się w przypadku zatrucia pokarmowego, spożycia skażonej wody, udaru słonecznego, biegunki, problemów żołądkowych (zbyt dużo lub zbyt mało kwasów), choroby lokomocyjnej, bólów głowy, itp. Zapobiega zmęczeniu, które jest zazwyczaj spowodowane nagromadzeniem się kwasów (mlekowego i pirogronowego), które organizm nie rozkłada wystarczająco szybko. Zapobiega starzeniu się, który to proces, najprościej mówiąc, polega na utlenianiu. Umeboshi działa przeciwutleniająco na krew. Działa odtruwająco. Ponieważ umeboshi wspomaga metabolizm, dopływ energii do bezustannie aktywnych komórek nerek i wątroby jest pewny. Ich działanie oczyszczające jest więc bardziej wydajne.

Umeboshi

Sos sojowy Tamari – sos sojowy wyprodukowany jedynie z ziaren soi (czasami z dodatkiem odrobiny jęczmienia) oraz Koji (Aspergillus oryzae – gatunek grzybów używanych do produkkcji sosów sojowych) z dodatkiem soli morskiej. Taki sos sojowy jest niezwykle zdrowy i odżywczy. Dostarcza więcej białka i składników odżywczych niż same ziarno soi, jest też lepiej przyswajalny przez organizm. Zawiera między innymi kwasy amino, minerały i witaminy z grupy B. Wzmacnia florę bakteryjną jelit. Powszechnie sprzedawane tanie sosy sojowe są często jedynie chemiczną mieszanką konserwantów, barwników, ekstraktu z soi, cukru, soli oraz alkoholu etylowego. Starajcie się nie gotować sosu bo traci wówczas swoje cenne właściwości. Przyprawiajcie nim dania pod koniec gotowania lub już na talerzu.

Mikstura oczyszczająca krok 3

Jak przygotować miksturę?

  • 1 łyżeczkę kuzu rozpuścić w pół szklanki zimnej wody.

Tak rozpuszczone kuzu przelać do garnuszka (można też od razu rozpuścić w zimnej wodzie w garnuszku i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Trzeba mieszać, gdyż inaczej zrobią się „gluty”. Zagotować i zestawić z ognia. Poczekać jak ostygnie, a w między czasie przygotować drugą część mikstury.

Kuzu zagotowane w garnku

  • Do szklaneczki wlać 1 łyżkę sosu sojowego Tamari – polecam marki LIMA.
  • ¼ śliwki Umeboshi rozgnieść w sosie sojowym.

Tamari_umeboshi

  • Gdy kuzu ostygnie do stanu letniego, zalewamy nim rozgniecioną w sosie sojowym śliwkę Umeboshi.
  • Wypijamy małymi łykami, wspomagając się łyżeczką by wyjeść większe kawałki Umeboshi.

Taką miksturę pijemy 20 minut przed śniadaniem. Kuracja powinna trwać 4-6 tygodni.

Kurację możemy wzmocnić, wprowadzając do naszej diety mikroalgi: Chlorellę i Spirulinę. O ich działaniu pisaliśmy TUTAJ, a TUTAJ znajdziecie recenzję Arsenic.

Rainforest Chlorella i Spirulina

 

Pozdrawiam,

Patrycja

 

Źrodło:

Własne notatki

http://www.krystynanosal.pl/?art=34

http://www.hito.pl/artykuly,68,full.html

 

Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>