Kremy do rąk mam we wszystkich torbach i torebkach, a także w kuchni i przy komputerze. Nie, żebym była jakąś maniaczką – przeciwnie, jeśli nie będę ich miała, nomen omen, pod ręką, zapomnę kompletnie o tym, aby zadbać o dłonie.
Swego czasu napisałam Wam post podsumowujący moje odczucia wobec wszystkich moich kremów do rąk, jakie aktualnie posiadałam: KLIK! Tym razem jednak ów tak banalny produkt wart jest osobnego wpisu.
Mowa oczywiście o kremie marki, która w moim odczuciu jest… niezwykle skromna, cicha, niepozorna, a tymczasem po prostu produkuje naprawdę dobre kosmetyki.
Spójrzcie zresztą sami, krem o takim składzie z powodzeniem dałby radę również jako świetny krem nawilżający do twarzy:
Skład kremu do rąk Lavera:
- Water (Aqua) – woda
- Glycine Soja (Soybean) Oil – olej sojowy, bogaty w NNKT ( niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe), szczególnie w kwas linolowy. Działa emoliencyjnie, poprawia stan bariery naskórkowej. We frakcji niezmydlalnej olej sojowy zawiera witaminę E, chroniącą przed działaniem wolnych rodników, a także sterole i flawonoidy
- Caprylic/Capric Triglyceride – Triglicerydy kwasu kaprylowego i kaprynowego – odpowiadają za zmiękczenie i wzmocnienie naskórka, uelastyczniają skórę, uzupełniają niedobór lipidów w warstwie rogowej.
- Alcohol – alkohol, w tym układzie pełni fukcję jedynego konserwantu
- Butyrospermum Parkii (Shea Butter) – masło shea
- Glycerin – gliceryna
- Hydrogenated Palm Glycerides – uwodornione glicerydy oleju palmowego
- Stearic Acid – Kwas stearynowy, emulgator W/O
- Cellulose – celuloza, zagęstnik
- Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil – olej jojoba
- Xanthan Gum – guma ksantanowa, zagęstnik
- Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil – olej ze słodkich migdałów
- Tocopheryl Acetate – witamina E
- Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil – olej słonecznikowy
- Tocopherol – witamina E
- Calendula Officinalis Flower Extract – ekstrakt z kwiatów nagietka
- Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract – ekstrakt z rumianku
- Hydrogenated Lecithin – uwodorniona lecytyna
- Lecithin – lecytyna
- Ascorbyl Palmitate – Palmitynian askorbylu, przeciwutleniacz
- Lysolecithin – uwodorniona lecytyna
- Brassica Campestris (Rapeseed) Sterols – fitosterole z kapusty
- Fragrance (Parfum) – związki zapachowe
- Limonene – Limonen, jednopierścieniowy weglowodór terpenowy. Imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
- Linalool – Linalol, nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach konwalii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
- Geraniol – Geraniol, nienasycony alkohol alifatyczny z grupy terpenów. Imituje zapach pelargonii. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
- Citral – Cytral, alifatyczny aldehyd terpenowy. Imituje zapach cytryny. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
- Citronellol – Cytronellol, alifatyczny alkohol terpenowy. Imituje zapach róży i geranium. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Hanka szulc
Brassica Campestris (Rapeseed) Sterols- to nie kapusta tylko rzepak