Kosmetyki Twarz

Regenerujący krem na noc z olejkami z nagietka i rokitnika

W momencie, kiedy wybierałam dla siebie krem na noc z oferty ORGANEO potrzebowałam czegoś regenerującego. Najmocniej przemówiło do mnie połączenie nagietka i rokitnika, taki duet nie może się nie sprawdzić, jak się sprawdził na mojej cerze, czym zaskoczył?

Joik1

JOIK to firma estońska, produkująca ręcznie i z dbałością o szczegóły, kosmetyki naturalne. Prostota opakowań i bardzo bogate wnętrza, oto cała filozofia marki. I to działa, i sprawdza się, i aż się prosi o powielanie takich właśnie rozwiązań…

Uwielbiam w roślinach wszystko co kolorowe, to oznaka obecności karotenoidów, pomarańczowo-czerwone i żółte barwniki roślinne to silne oksydanty, a to coś co kobieta poszukuje, by CZAS okazał się dla skóry łaskawy. Te właśnie kolorowe związki znajdują się w nagietku lekarskim oraz rokitniku, to właśnie one sprawiają, że kwiaty i owoce tych roślin mają głębokie, nasycone pomarańczą i czerwienią kolory.

To prekursorzy witaminy A, to właśnie tłumaczy silne działanie nagietka w wewnętrznym i zewnętrznym leczeniu krwi, mięśni, kości a przede wszystkim skóry. Nagietek zawiera również witaminę C oraz kilka z grupy B. Stosowany zewnętrznie na skórę przyśpiesza ziarninowanie i regenerację naskórka, działa uspokajająco i stymulująco. Nagietkiem leczy się nawet odparzenia. Dla pełniejszej kuracji regenerującej zaleca się picie odwarów z tej rośliny, w ten sposób dbamy o skórę nie tylko na powierzchni, ale też od wewnątrz.

 

Joik3

Drugim znaczącym składnikiem tego preparatu jest rokitnik, dla mnie jest to absolutny król regeneracji i odmładzania skóry. Ponieważ jestem zakochana w tym oleju, będzie na ten temat oddzielny post, gdzie zamieszczę więcej informacji, teraz powiem tylko tyle, zachwycamy się takim arganem, a pod nosem, w parku, przy drodze rośnie nam skarb znacznie większego kalibru, prawdziwy magik do spraw skórnych.
Podobnie jak nagietek przyśpiesza ziarninowanie i regenerację skóry, tak więc mamy podwójne uderzenie w wszelkie niedoskonałości znajdujące się na naszej twarzy. Dlatego właśnie wybrałam ten krem.

Kraje skandynawskie starają się nie szastać pieniędzmi, nie mamy więc opakowania, które powala wizualnie. Butelka z atomizerem jest prosta, a etykieta skromna. Nie ma dodatkowego kartonika zabezpieczającego przed światłem, co może nieco uszczuplać zawartość naszego wnętrza, wiemy bowiem, jak zgubne jest światło w przypadku witamin, zwłaszcza witaminy C.  Pozostaje mieć nadzieję, że droga od producenta do klienta nie odbywała się w pełnym słońcu…

Atomizer generalnie bez zarzutu, jedynie pod koniec zdarzało mu się nieestetycznie dozować kosmetyk, inaczej mówiąc, czasem mi rzygnął prosto na bluzkę 😉 ale wybaczam mu, bo działanie… bajka…

Zaskoczyła mnie konsystencja, to chyba pierwszy krem jaki miałam okazję używać, który miał taką lejącą konsystencję, niemal wodnistą, choć w opakowaniu, kiedy tak na niego człowiek patrzył, nic na to nie wskazywało, widać cała sztuczka przemiany miała miejsce w rurce od atomizera 🙂

Krem niesamowicie szybko wnikał w skórę zostawiając ją lekko błyszczącą, ale nie ma co narzekać, w końcu to krem na noc i najważniejsza jest tu regeneracja. A ta jest znakomita. Zaczerwienienia łagodniały, strupki po wyciskanych pryszczach odpadały jakieś 50% szybciej niż zazwyczaj, co przy skórze starszej (słabiej regenerującej się) jest niezłym wyczynem. Rankiem cera budziła się uspokojona i odpowiednio nawilżona.

Dodatkową zaletą jest również zapach, słodka pomarańcza, ten właśnie rodzaj woni kocham nad życie. Jeżeli szukacie czegoś wyjątkowego, ten właśnie krem jest dla Was…
50 ml w cenie 56,50 zł (dostępne tutaj).

Joik2

Skład:

1. Aqua – woda, rozpuszczalnik.

2. Butyrospermum Parkii Butter – masło shea (karite, masłosz), ma działanie łagodzące (zawiera alantoinę), przyspiesza procesy gojenia, zmiękcza i natłuszcza skórę, działa ochronnie, posiada naturalny filtr ochronny (SPF 3-4). Polecane dla skóry suchej, atopowej, nadwrażliwej. Masło shea stosowane jest zarówno jako składnik aktywny, jak i tłuszcz bazowy.

3. Simmondsia Chinensis Seed Oil – olej z jojoby. Właściwie to jest to ciekły wosk a nie olej. Dla każdego typu skóry. Bardzo dobrze się wchłania, nie klei się, pozostawia delikatny, woskowy film. Posiada właściwości ochronne, działa na skórę odżywczo, wygładzająco, reguluje jej wilgotność. Polecany szczególnie przy skórze z zapaleniem, łupieżu, poparzeniach słonecznych i trądziku. Może być stosowany jako czysty.

4. Calendula Officinalis Flower Extract – ekstrakt z nagietka , skuteczny jako środek przeciwzapalny, gojący i bakteriobójczy. Zawarta w roślinie karotenoida i triterpenom przyspiesza gojenie ran. Wspomaga zamykanie łusek włosowych.

5. Helianthus Annuus Seed Oil – olej słonecznikowy, jeden ze szczególnie korzystnych dla cery olejów, zawiera wysoki procent kwasu linolenowego. Nadaje się do każdego rodzaju skóry. Bywa używany jako olej bazowy, ale także jako składnik aktywny.

6. Ascorbyl Palmitate – substancja czynna – lipofilowa pochodna witaminy C o zwiększonej stabilności i zdolności wnikania w naskórek, działa wielokierunkowo: normalizuje keratynizację, rozjaśnia cerę i zmniejsza przebarwienia, działa przeciwrodnikowo, regeneruje witaminę E w skórze, witamina C jest również niezbędna w syntezie kolagenu.

7. BHT – butylohydroksytoulen- to antyutleniacz dla preparatów kosmetycznych zawierających roślinne i zwierzęce tłuszcze. Powoduje swędzące wysypki na skórze. Obecnie można go zastąpić produktem naturalnym (np. olejowym ekstraktem rozmarynu)

8. Olea Europaea Friut Oil –  olej z oliwki europejskiej. Ma działanie regenerujące, wygładzające oraz nawilżające, uelastycznia skórę i poprawiają jej napięcie. Zawiera witaminy i związki mineralne (witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, witaminy C i E). Idealna do skóry suchej, radzi sobie dobrze z cellulitem.

9. Hippophae Rhamnoides (Seabuckthorn) Fruit Extract Oil – olej z owoców rokitnika. Owoce rokitnika zaliczane są do najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy, minerały i polifenole oraz jako nieliczne w świecie roślin zawierają w miąższu od 8 do 12% oleju. Intensywna, czerwona barwa oleju, wynika z wysokiej zawartości witaminy A w postaci karotenoidów (beta-karotenu w ilości od 40 do 100mg% oraz likopenu, kryptoksantyny i zeaksantyny w ilości 180-250 mg%). Karotenoidy odpowiadają za własności regeneracyjne, przeciwzmarszczkowe oraz antyoksydacyjne oleju, a także poprawiają koloryt skóry i chronią przed promieniowaniem słonecznym. Dodatkowo olej z owoców rokitnika zawiera wysoką dawkę witaminy E, minerałów oraz flawonoidów wpływających korzystnie na drobne naczynka krwionośne. Badania potwierdzają, że olej z owoców rokitnika zastosowany odpowiednio wcześnie, wyraźnie przyśpiesza gojenie ran, formowanie się nowego, zdrowego naskórka oraz zmniejsza blizny.

10. Stearic Acid – kwas stearynowy otrzymywany z naturalnych wosków, składnik konsystencjotwórczy, stabilizator emulsji. Ułatwia docieranie substancji aktywnych w głębsze warstwy naskórka.

11. Cetearyl Glucoside – substancja pochodzenia roślinnego, powierzchniowo czynna. W kosmetyce stosowana jako emulgator. Bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych. Poprawia konsystencję produktu.

12. Phenoxyethanol – jest półsyntetycznym środkiem konserwującym, który staje się coraz powszechniej używany w kosmetykach naturalnych, jest uważany za bezpieczniejszą alternatywę dla parabenów (nie mniej jednak badania wykazały, że ma szkodliwe oddziaływanie na mózg i układ nerwowy u zwierząt).

13. Ethylhexylglycerin – konserwant pochodzenia naturalnego, dodatkowo jest humektantem (działa nawilżająco).

14. Hydrolized Oat Protein – hydrolizat protein owsa. Substancja higroskopijna, wchłaniająca wilgoć i wiążąca wodę. Substancja także wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyku, zwiększając jego lepienie i kleistość, przez co może utrudniać rozsmarowywalność gotowego produktu. Humektant – zapobiega wysychaniu preparatu kosmetycznego oraz krystalizacji przy ujściu butelki. Tworzy na skórze lub włosach film.

15. Tocopherol – substancja czynna, antyoksydant. Witamina E działa kojąco i łagodząco na skórę, i ewentualne stany zapalne na  skórze.

16. Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil – olejek ze skórki słodkiej pomarańczy. Jest to bogate źródłem witaminy C, A i B a także wielu substancji odżywczych pochodzenia roślinnego, flawonoidów i enzymów. Delikatnie zwęża pory. Zapobiega powstawaniu zaskórników. Enzymy nadają skórze promienny wygląd, wyciąg stymuluje też produkcję kolagenu.

17. Citral* – składnik kompozycji zapachowej z naturalnych olejków eterycznych.

18. Limonene* – składnik kompozycji zapachowej. Zapach skórki cytrynowej. Wyciąg z naturalnych olejków eterycznych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>