Dla domu Eko-wiedza for men Kosmetyki

Jesienne nalewki z miodem

Na naszym blogu już Was zachęcaliśmy do przyrządzania na nalewek. Post, w którym opisywaliśmy podstawową wiedzę związaną z tym coraz bardziej popularnym hobby znajdziecie pod tym linkiem. Dziś nalewki z miodem.

Powodów, aby zacząć przygotowywać nalewki w domu jest dużo. Po pierwsze to bardzo łatwe, po drugie spożywanie efektów naszej pracy jest niezmiernie przyjemne, a po trzecie i chyba najważniejsze – nalewki wzmacniają naszą odporność, a w wielu wypadkach pozwalają nam skutecznie walczyć z chorobami. Szczególnie jesienią.

nalewki11

Dzisiaj przejdziemy do konkretów i zaproponujemy dwie nalewki na bazie miodu, które znajdziecie w książce „Atlas nalewek” dostępnej w naszym sklepie.

atlas nalewek

Nalewka miodowa z przyprawami

Sezonowość: cały rok

Czas przygotowania: 2 dni

Składniki: 1,5 kg miodu (wielokwiatowego, lipowego, spadziowego lub gryczanego) , 1 litr spirytusu, 8 ziaren ziela angielskiego, laska wanilii, 1 płaska łyżeczka cynamonu, 1 płaska łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 płaska łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej, skórka z jednej ekologicznej cytryny i pomarańczy, 700 ml wody.

Sposób przygotowania: Do rondelka wlać 200 ml wody i rozpuścić w nim miód. Dodać przyprawy: ziele angielskie, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cynamon, imbir i gałkę muszkatołową. Składniki delikatnie podgrzać, mieszać uważając żeby się nie przypaliły. Wlać resztę wody i mieszając doprowadzić do zagotowania. Po zagotowaniu zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do przestygnięcia. Do chłodnego syropu wlać spirytus i dodać startą skórkę z ekologicznej cytryny i pomarańczy.  Składniki nalewki wymieszać, przelać do słoja i szczelnie zamknąć. Odstawić na 24 godziny w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewka jest gotowa do spożycia. Wystarczy ją przecedzić i rozlać do butelek.

Pot of honey and wooden stick are on a table.

Miodówka

Sezonowość: cały rok

Czas przygotowania: około 2 miesiące

Składniki: 2 szklanki miodu, wysuszona skórka otarta z 1/4 pomarańczy, 2 czubate łyżki zmielonej kawy, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 1 litr spirytusu, 1 szklanka rumu.

Sposób przygotowania: Miód lekko rozgrzać w rondlu, wlać szklankę wody, dodać skórkę pomarańczową, zagotować, po czym usunąć z powierzchni syropu powstałą szumowinę, zdjąć z ognia i przestudzić. Kawę wymieszaną z gałką muszkatołową zalać szklanką wrzątku, nakryć spodkiem i parzyć 5 minut. Do miodu wlać przecedzoną kawę, spirytus i rum, wymieszać i przelać do butelek. Szczelnie zakorkować i odstawić na 6 tygodni. Następnie alkohol zlać znad osadu, osad przefiltrować i resztę płynu połączyć z poprzednio zlaną nalewką. Rozlać do butelek, zakorkować i odstawić co najmniej na tydzień.

Przypominamy, że te i wiele innych, niezwykłych przepisów na nalewki znajdziecie w „Atlasie nalewek”.

Polecamy.

Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>