Jagody – naturalny lek dla naszych jelit

Koniec lata to okres, kiedy na nasze stoły trafiają kolejne sezonowe owoce. Po truskawkach i malinach przychodzi czas na jagody. Warto wiedzieć, że to owoce, które mają wiele właściwości leczniczych i mogą pomóc w rozwiązaniu problemów zdrowotnych, z jakimi zmagamy się przez pozostałą część roku.

jagody2

W wydanej niedawno książce Zbigniewa Przybylaka „Sławne uzdrawiające kuracje naturalne” znajdziemy wiele sposobów leczenia opartych na owocach i ziołach. Wśród przepisów bardzo często pojawiają się jagody. Ich właściwości mają szczególne znaczenie dla naszego ukladu pokarmowego, zwłaszcza dla jelit. Oto sposób, w jaki jagody mogą nam pomóc.

Jagody z kefirem na odbudowę flory bakteryjnej w jelitach

W medycynie ludowej jagody stosowane są powszechnie jako lek przeciw biegunkom i złej pracy jelit. Od początku XX wieku zaczęto również doceniać walory produktów kwaszonych, m.in kwaśnego mleka, jogurtów, kwaszonej kapusty, kefiru, maślanki, jako poprawiających pracę jelit. Współczesnie w profilaktyce zdrowotnej poleca się je również w przypadkach zniszczenia flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym m.in. na skutek przyjmowania antybiotyków. Autor pisze, że o tym, jak rewelacyjne mogą być skutki takich kuracji dowiedział się od swojej znajomej, której relację przytacza:

jagody

– Moja dorosła już córka, miała bardzo skomplikowana operację jelit, przy okazji podawano jej dużo antybiotyków. W wyniku ich stosowania prawie całkowicie została zniszczona flora bakteryjna w jelitach i układ trawienny przestał pracować. Córka z dnia na dzień słabła. Pewnego razu widząc kobietę sprzedającą jagody doznałam olśnienia. Przypomniałam sobie, że owoce te wspaniale polepszają prace układu pokarmowego. Postanowiłam je podawać w jogurcie, który również ma własciwości regulujące prace jelit. Zkupiłam porcję jagód i kubek jogurtu. Obydwa składniki dokładnie wymieszałam, wcześniej jagody rozgniotłam na papkę. Poprosiłam córke by rozpoczęła kurację jedząc pierwszego dni pół łyżeczki mieszanki co dwie, trzy godziny. W następnych dniach córka porcję stopniowo zwiększała. Już po tygodniu takiej kuracji chora poczuła się wyranie lepiej i przewód pokarmowy zaczął pracować. Stopniowo stan zdrowia zaczął się poprawiać i w końcu wszystko wróciło do normy.

Ta historia i wiele innych podobnych, a także mnóstwo sposobów na wykorzystanie darów natury w leczeniu znajdziecie w książce Zbigniewa Przybylaka „Sławne uzdrawiające kuracje naturalne”. Jest ona dostępna w naszym sklepie, tak jak i wiele innych pozycji propagujących eko-life:)

sławne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>