Dla domu eko dom Eko-wiedza Mężczyzna zdrowie

Gruszkowa nalewka z wanilią i imbirem

Za nami jedne z ostatnich ciepłych dni tej jesieni. Już niedługo słońce przestanie nas ogrzewać i nastaną deszczowe, jesienne dni. Przezorni, a my do nich właśnie chcemy się zaliczać, nie zmarnują oczywiście tego czasu i dobrze przygotują się do nadchodzącej zimy:) W moim domu przygotowywanie nalewek stało się już rodzinnym rytuałem. Eksperymentujemy, degustujemy i sprawia nam wielką radość, którą od czasu do czasu dzielimy się także na tym blogu. Dzisiaj gruszkowa nalewka z wanilią i imbirem.

gruszki

Poniższy przepis, jak i wiele innych receptur, idealnych na zimowe chłody znajdziecie w „Atlasie Nalewek” wydanym przez Wydawnictwo Gaj. Książka jest oczywiście dostępna w naszym sklepie, jako jedna z wielu pozycji propagujących zdrowy styl życia.

Nalewka gruszkowa – przepis

Sezon: lato, jesień

Czas przygotowania: 2 miesiące

Składniki: 2-3 kg soczystych gruszek (najlepiej użyć „spady”, trzeba jednak uważać, aby nie były uszkodzone, popsute, ani obite), sok z 2 cytryn, 1 laska wanili, 20 dag cukru, 5 łyżek miodu, łyżeczka gałki muszkatołowej, 5 plasterków świeżego imbiru, lub łyżeczke suszonego, 5 gozdzików, wódka 40%.

Sposób przygotowania:

Dojrzałe, soczyste gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasteki i włożyc do słoika. Skropić świeżo wyciśniętym sokiem z 2 cytryn i zalać wódką 40%. Uważać, by owoce nie sczerniały. Do alkoholu dodać ziarenka wanilii (laske wanilii przekroić na pół, wyskrobać nożem ziarenka i dodać do nalewki). Po wyjęciu ziarenek laskę wanilii również dodać do alkoholu razem z gałką muszkatołową, gozdzikami i obranymi plasterkami świeżego imbiru. Nalewkę pozostawić na miesiąc do przegryzienia.

Następnie zlać do butelek, a pozostałe w słoju owoce zasypać cukrem. Wzbogacić 5 czubatymi łyżkami miodu. Macerować przez dwa tygodnie, aż cukier i miód się rozpuszczą. Następnie połączyć wcześniej zlany alkohol z owocami i pozostawić do przegryzienia na kolejne dwa tygodnie. Nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.

Nalewki na naszym blogu

Przypominam, że na naszym blogu znajdziecie równiez kilka innych przepisów na nalewki. Znajdziecie je pod tymi linkami:

Nalewka truskawkowa z dodatkiem limonki

Jesienne nalewki z miodem

a także ogólny wspis, który prezentuje wiele, bo na pewno nie wszystkie zalety przygotowywania i spożywania nalewek:

Nalewki – naturalna porcja zdrowia i przyjemności

Gorąco polecamy.

atlas nalewek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>