Ciało Kosmetyki Najnowsze Twarz

Glinka mineralna oczyszczająca skórę

Założycielem marki LUVOS był Adolf Just. Niemiecki księgarz w pewnym momencie swojego życia
zachorował i tutaj zaczęła się jego fascynacja naturalnymi środkami leczniczymi. Z potrzeby i pasji
zrodził się pomysł na założenie sanatorium, i takowe powstało w roku 1985. Motywem przewodnim był glina (less),
stosowana zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Nawet sam Franz Kafka korzystał z dobrodziejstw tego,
co ofiarowała nam Matka Natura. Gliną leczyło się dolegliwości żołądkowe i zmiany skórne.

LuvosWaschcreme oRG2

Dziś firmą zajmuje się prawnuczka, w ofercie znajdziemy certyfikowane kosmetyki naturalne na bazie
glinki mineralnej Luvos, z bogactwem minerałów, pierwiastków i całej gamy roślinnych ekstraktów,
oraz wyselekcjonowanych olejów. Wszystkie kosmetyki posiadają certyfikat BDIH.

Glinka Luvos to naturalny less. Jest to skała osadowa. Składa się głównie z drobnych ziaren kwarcu (60-70%),
węglanu wapnia (10-25%) oraz minerałów ilastych (10-20%). Zawiera także domieszki skalenia,
miki oraz wodorotlenków żelaza i glinu. Poprzez suszenie w wysokiej temperaturze (130°C) oczyszcza się go z bakterii,
a następnie sprowadza do postaci drobnoziarnistego proszku – cząsteczki o wielkości jednej tysięcznej milimetra.
Powstały w ten sposób proszek mineralny – glinka, jest produktem czysto naturalnym, bez chemicznych lub innych dodatków.

LuvosWaschcreme oRG1

Gdyby jakiś czas temu ktoś mi powiedział, że będę oczyszczać twarz glinką (która naturalnie kojarzy się
z czymś co brudzi) to bym mu odpowiedziała, że sobie żarty robi, bo niby jak oczyszczać się tym co samo
w sobie czyste nie jest? Okazuje się, że można. I to jeszcze jak można…

Krem oczyszczający z glinką mineralną Luvos przeznaczony jest do każdego rodzaju cery,
ale szczególną uwagę powinny mu poświęcić osoby z cerą tłustą i mieszaną, czyli taką jak moja.

Dlaczego? Ponieważ glinka wnika głęboko w pory usuwając skutecznie każde zanieczyszczenie.
Przy czym reguluje wydzielanie sebum a partii suchych nie podrażnia, co jest rzadko spotykane.

Sposób użycia

Na wilgotną skórę nanosimy mazidło (którego zielonkawy kolor nie zachęca do użycia),
ale nie dajmy za wygraną. Po krótkim masażu mamy na twarzy białą, pięknie pachnącą emulsję,
która oczyszcza nawilżając jednocześnie. Przypomina mi się w tym momencie krem do mycia twarzy
z dziką różą z dobrze znanej nam Alterry (KLIK), tylko tam wysoko w składzie był alkohol, którego czuć
było straszliwie, tutaj jest zupełnie odwrotnie, alkohol jest bliżej końca, przez co zapach jest przyjemny
a i działanie łagodne. Po umyciu skóra jest gładka, matowa i przyjemna w dotyku.

Regularne stosowanie dogłębnie oczyści pory, tym samym lekko je zmniejszając.
Krem oprócz tytułowej glinki posiada również niskie stężenie kwasów AHA, dzięki czemu każdy
wieczorny rytuał pielęgnacyjny pobudza działanie kolagenu, uelastycznia i ujednolica skórę.

Co ciekawe, kremem tym można wykonać cały demakijaż, łącznie z oczami, świetnie poradził sobie
z tuszem, kreską i cieniami nałożonymi na bazę. Szybko, prosto i wygodnie.

W miękkiej tubce z zatrzaskiem mamy 100 ml produktu, używając raz dziennie, powinien wystarczeć
na dwa miesiące, jak nie dłużej, mi zostało jeszcze 1/3 opakowania. Jeśli polubiliście się z kremem
myjącym Alterry z tym polubicie się jeszcze bardziej. Polecam wypróbować.

Pojemność 100 ml w cenie 38 zł dostępne w Organeo.

LuvosWaschcreme oRG3

SKŁAD:

1. Aqua – woda, rozpuszczalnik.

2. Zea Mays Oil – olej kukurydziany, tłoczony na zimno posiada jasnożółtą barwę. Zawiera 55-65% kwasu linolowego, kwas palmitynowy (12-14%) , kwas stearynowy (4%), dużą dawkę witaminy E. Ze względu na swoje własności używany przy każdym typie skóry, polecany zarówno dla skóry tłustej, mieszanej, dojrzałej, jak i suchej, wrażliwej czy zmęczonej. Wykazuje właściwości odżywcze, uelastyczniające, łagodzące, poprawia mikrokrążenie w skórze.

3. Coco Glucoside – koko glukozyd, emulgator, środek o właściwościach myjących który można najczęściej spotkać w kosmetykach naturalnych, jest otrzymywany z oleju kokosowego oraz cukru. Bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych jednocześnie skutecznie usuwająca bród.

4. Loess – less. Jest to skała osadowa. Składa się głównie z drobnych ziaren kwarcu (60-70%), węglanu wapnia (10-25%) oraz minerałów ilastych (10-20%). Zawiera także domieszki skalenia, miki oraz wodorotlenków żelaza i glinu. Poprzez suszenie w wysokiej temperaturze (130°C) oczyszcza się go z bakterii,
a następnie sprowadza do postaci drobnoziarnistego proszku – cząsteczki o wielkości jednej tysięcznej milimetra. Powstały w ten sposób proszek mineralny – glinka, jest produktem czysto naturalnym, bez chemicznych lub innych dodatków.

5. Sodium Cocoyl Glutamate – środek o właściwościach myjących wykorzystywany w kosmetyce naturalnej, otrzymywany z kwasu glutaminowego oraz kwasów tłuszczowych pozyskiwanych z kokosa.

6. Disodium Cocoyl Glutamate  środek o właściwościach myjących wykorzystywany w kosmetyce naturalnej, otrzymywany z kwasu glutaminowego oraz kwasów tłuszczowych pozyskiwanych z kokosa.

7. Cetearyl Alcohol  – kat. emulgatory/emolienty/regulatory lepkości. Biała, woskowata substancja nadająca skórze miękkość i gładkość, natłuszcza.

8. Glycerin – Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka.

9. Xanthan Gum –  guma ksantanowa – stabilizuje emulsje, zagęszcza kosmetyk, posiada właściwości żelujące. Otrzymywana metodami biotechnologicznymi przy udziale bakterii. Jest dobrze tolerowana przez skórę.

10. Prunus Amygdalus Dulcis Oil*  – olej otrzymywany z dojrzałych nasion słodkiego migdałowca. Sprawia, że skóra staje się odżywiona i miękka. Ma lekko żółty kolor i orzechowy smak. Migdał zawiera 80% kwasu olejowego (oleinowego), 15% kwasu linolowego, 3-5% kwasu palmitynowego, 20% białka, składniki mineralne takie jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, witaminy: E, PP, z grupy B. Natłuszcza, nawilża, chroni.
Nie jest odporny na światło, więc należy trzymać go w ciemnym miejscu.

11. Cimicifuga Racemosa Root Extract – wyciąg z korzenia pluskwicy groniastej. Korzeń pluskwicy zawiera glikozydy triterpenowe (m.in. akteinę, cimifuginę, deoksydinę), glikozydy goryczowe (najważniejszy to ranunkulidyna, która w czasie suszenia przechodzi w anemoninę). Ponadto korzeń zawiera substancje estrogenne, żywice, kwas salicylowy i izoflawony. Ma działanie rozkurczowe i przeciwzapalne. Początkowo błędnie sadzono, że korzeń pluskwicy jest źródłem fitoestrogenów (informacje tego typu nadal dostępne są
na ulotkach wielu preparatów), jednak najnowsze badania naukowe wykazały, że zioło to działa jak blokada receptora, nie zaś rzeczywisty substytut estrogenu. Łagodzi objawy menopauzy lecz nie chroni przed chorobami związanymi z okresem klimakterium.

12.  Vaccinium Myrtillus Extract – wyciąg z czarnej borówki, przyspiesza gojenie się ran i stanów zapalnych, zapobiega niekorzystnym zmianom w ścianach naczyń, działa przeciwobrzękowo. Działa odżywczo, antyoksydacyjnie wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą zwiotczałą cerę. Zalecany jest  także przy pielęgnacji
cery trądzikowej, surowiec ma bowiem także działanie bakteriobójcze, odtruwające i antyseptyczne.

13. Levulinic Acid –  kwas lewulinowy, substancja chroniąca skórę, konserwant.

14. p-Anisic Acid – kwas anyżowy. Naturalny konserwant otrzymywany z ziaren anyżu. Wykazuje wysoką skuteczność mikrobiologiczną i zmniejsza ryzyko rozwoju infekcji o podłożu grzybiczym.

15. Saccharum Officinarum Extract – wyciąg z trzciny cukrowej, pomaga w leczeniu ran skóry, silnie regeneruje, to źródło kwasu glikolowego (AHA), który łatwo wnika w skórę ułatwiając jej regeneracę.

Kwas glikolowy pobudza fibroblasty w obrębie skóry, a to powoduje zwiększeniem ilości prawidłowo zbudowanego kolagenu. Wchłanianie kwasu w struktury lipidowe powoduje zatrzymanie się wody w warstwie rogowej i tym samym wzrost stopnia nawilżenia skóry. Inne pozytywne efekty stosowania preparatów
z kwasem glikolowym to: gładka skóra, uelastycznienie i ujędrnienie, spłycenie blizn potrądzikowych,
redukcja zmarszczek, rozjaśnienie przebarwień, zmniejszenie zmian trądzikowych. Stosowanie kremu lub peelingu z kwasem glikolowym stymuluje wzrost żywych komórek naskórka, normalizuje proces rogowacenia,
rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje kolor skóry, reguluje prace gruczołów łojowych oraz przeciwdziała powstawaniu zaskórników. Kosmetyki z niskim stężeniem kwasów AHA mogą stosować osoby z wrażliwą skórą, jednak nie należy używać ich dłużej niż pół roku.

16. Citrus Medica Limonum Extract – wyciąg z cytryny jest naturalnym środkiem ściągającym
i antyseptycznym – właściwości te sprawiają, iż bije rekordy popularności jako składnik produktów kosmetycznych. Szczególnie polecany jest do skóry tłustej i problematycznej – rozjaśnia przebarwienia,
ściąga pory oraz złuszcza martwy naskórek. Jego właściwości antybakteryjne pomagają w walce z trądzikiem
i wypryskami. Poprawia koloryt cery, nadając jej promienny wygląd.

17. Helianthus Annuus Seed Oil* – olej słonecznikowy, jeden ze szczególnie korzystnych dla cery olejów, zawiera wysoki procent kwasu linolenowego. Nadaje się do każdego rodzaju skóry. Bywa używany jako olej bazowy, ale także jako składnik aktywny.

18. Alcohol –  konserwant, otrzymywany z roślin, np. z buraków cukrowych; naturalny składnik wielu ekstraktów, działa dezynfekująco.

19. Sodium Levulinate – sól sodowa kwasu lewulinowego. Stabilizator pH. Konserwant pochodzenia roślinnego.

20. Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Fruit Extract – wyciąg z owoców słodkiej pomarańczy.  Jest to bogate źródłem witaminy C, A i B a także wielu substancji odżywczych pochodzenia roślinnego, flawonoidów
i enzymów. Delikatnie zwęża pory. Zapobiega powstawaniu zaskórników. Enzymy nadają skórze promienny wygląd, wyciąg stymuluje też produkcję kolagenu.

21. Acer Saccharum Extract wyciąg z cukru klonu srebrzystego, cenne źródło kwasów owocowych AHA,
rozluźniania spoiwa znajdującego  się pomiędzy komórkami warstwy rogowej naskórka. W efekcie tego działania  następuje zmniejszenie  spoistości tego układu, a  w konsekwencji przyspieszenie naturalnego procesu usuwania gromadzących się na powierzchni skóry warstw martwych komórek. Alfa-hydroksykwasy pomagając w ich usunięciu zapewniają efekt peelingu stymulującego odnowę komórek głębiej położonych.

22. Tocopherol – substancja czynna, antyoksydant. Witamina E działa kojąco i łagodząco na skórę,
i ewentualne stany zapalne na  skórze.

23. Citric Acid – kwas cytrynowy, wspomaga działanie ochronne antyoksydantów, używany jako zmiękczacz, środek konserwujący, przeciwutleniacz.

24. Parfum** – naturalne substancje zapachowe.

25. Citronellol** – składnik kompozycji zapachowej. Wyciąg z naturalnych olejków eterycznych.

26. Linallol** – składnik kompozycji zapachowej (woń konwaliowa). Wyciąg z naturalnych olejków eterycznych.

* z kontrolowanych upraw biologicznych

** z naturalnych olejków eterycznych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>