Dla domu eko dom Eko-wiedza Slider zdrowie

Aromaterapia – naturalny olejek lawendowy

Aromaterapia to lecznicze działanie naturalnych olejków eterycznych stosowanych w formie inhalacji, masażu , kąpieli oraz okładów/ kompresów.

olejek-lawendowy

Naturalne olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne otrzymywane są w procesie destylacji roślin aromatycznych, poprzez poddanie ich działaniu pary lub porzez maceracje tłuszczami. Historia zastosowania takich roślin w medycynie i w higienie psychofizycznej sięga korzeniami czasów starożytnych. Olejki eteryczne i ich terapeutyczne właściwości znane były już 3000 lat p.n.e. w Egipcie a także w starożytnych Indiach, Chinach oraz Macedonii i Grecji. Jednak pierwszym, według obecnej wiedzy, który wyekstrahował czysty olejek eteryczny, a następnie opisał metodę destylacji był AVICENNA – czyli Abu ‚Ali Ibn Sina (980-1037) uznawany za jednego z największych medyków okresu średniowiecza. Studiował logikę, geometrię, metafizykę, filozofię, astronomię i inne nauki przyrodnicze oraz medyczne. Opracował dzieła medyczne opisujące ponad 800 roślin oraz ich działanie na ludzki organizm. W swoich księgach medycznych opisał również szereg technik masażu z udziałem olejków eterycznych. Tym samym aromaterapia stała się dziedziną naturalnej medycyny, którą z powodzeniem stosuje się do dziś.

Obecnie na świecie powraca się do doświadczeń starożytnych, ale uzupełnia się je współczesną wiedzą, która w dziedzinie olejków eterycznych jest niezwykle bogata. W lekach nowej generacji bardzo często wykorzystuje się zarówno olejki eteryczne jak i ich pochodne (np. mentol, tymol, anisol czy eukaliptol). Wiele olejków znajduje się w najnowszej farmakopei europejskiej.

Lecznicze działanie olejków z powodzeniem stosuje się w medycynie zarówno konwencjonalnej jak i alternatywnej. Jednak, aby efektywnie korzystać z dobrodziejstw terapeutycznego działania olejków eterycznych, zawsze trzeba się upewnić, czy stosujemy naturalne olejki eteryczne, gdyż w sprzedaży jest bardzo wiele olejków „identycznych z naturalnymi” lub po prostu kompozycji zapachowych, imitujących zapach naturalnych olejków eterycznych.

Należy pamiętać, iż czyste olejki są silnie działającymi substancjami i nie powinno się ich stosować nierozcieńczonych na skórę. Należy stosować je dokładnie zgodnie ze sposobem użycia podanym na opakowaniu i w ściśle określonych dawkach (!).

lawenda

Olejek lawendowy

Naturalny lawendowy olejek eteryczny otrzymywany jest z rośliny Lavandula officinalis (czasami bywa nazywany Lavandula augustifolia lub Lavandula vera). Rośnie głównie na południowych zboczach gór. Lawenda rośnie w całej Europie, nawet w Anglii dokąd została sprowadzona przez Rzymian, lecz najlepsza gatunkowo lawenda pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego. Najlepsze jakościowo olejki uzyskuje się z roślin zbieranych na wysokości od 700 do 1400 m n.p.m. Na uwagę zasługują również obszary położone w basenie Morza Czarnego (głównie Bułgaria i Turcja).
W literaturze z dziedziny aromaterapii podaje się, że jako jeden z pierwszych olejek lawendowy wykorzystał w medycynie Rene Maurice Gattefosse kiedy osobiście stwierdził zdumiewające właściwości lecznicze olejku w przypadku oparzeń. Szybko wyleczył sobie poparzoną rękę stosując okłady roztworu olejku lawendowego. To właśnie on uznawany jest za autora terminu aromaterapia. Znane jest wykorzystywanie olejku lawendowego przez doktora Jean’a Valnet’a do leczenia poważnych poparzeń i ran doznanych przez francuskich żołnierzy podczas wojny. Ze względu na antyseptyczne i przeciwbólowe działanie olejku lawendowego stosowany jest właśnie przy oparzeniach i zranieniach, gdyż zapobiega infekcjom i powstawaniu blizn.

naturalny olejek lawendowy

naturalny olejek lawendowy

Zastosowanie olejku lawendowego

Jednak literatura podaje znacznie szersze zastosowanie olejku lawendowego w lecznictwie. Mówi się o nim jako o olejku o najbardziej wszechstronnym działaniu. Jego przeciwbólowe, antyseptyczne i antybiotyczne właściwości sprawiają iż olejek ten może być doskonałym lekiem przy przeziębieniu lub grypie, łagodzi kaszel, katar i zapalenie zatok. W takich przypadkach najlepsze okazują się być inhalacje.

Lawenda ma też działanie uspokajające. Łagodzi depresje, lęki, stany podenerwowania, ułatwia zasypianie – szczególnie przy bezsenności spowodowanej zdenerwowaniem. Z drugiej strony pobudza przy ociężałości umysłowej i zmęczeniu psychicznym – stymuluje pracę układu nerwowego.

Przeciwbólowe działanie olejku lawendowego wykorzystuje się przy bólach głowy, migrenach (można kilka kropli delikatnie wetrzeć w skroń lub położyć zimny kompres na czoło lub kark), a także przy bólach menstruacyjnych (okłady).

Uważa się, iż olejek pomocny jest również przy nieregularnym cyklu i problemach menopauzy.

Olejek ten stosuje się przy bólach reumatycznych i mięśniobólach (kąpiele lub masaż).

Bakteriobójcze i grzybobójcze działanie olejku często wykorzystuje się do pielęgnacji skóry, a szczególnie w walce z grzybicami skóry, stanami zapalnymi skóry, egzemami, a nawet z trądzikiem, łupieżem i rozstępami skóry.

Olejek zapobiega gromadzeniu się płynów w organizmie dzięki czemu może być wykorzystywany w leczeniu cellulitu i otyłości (kąpiele, masaż).

Olejek lawendowy bardzo często wykorzystywany jest jako środek odstraszający owady. Szczególnie znany jest ze swego repelencyjnego działania na mole, ale skutecznie odstrasza również inne owady jak na przykład komary. Olejek lawendowy znakomicie łagodzi skutki ukąszeń owadów.

Olejek lawendowy dobry jest do stosowania w mieszankach. Działanie olejku pogłębia się jeśli zastosuje się go w połączeniu z innymi olejkami np.: z rozmarynowym (przy mięśniobólach), cytronellowy (egzemy), z bergamotowym lub cytrynowym (odstrasza komary). Z drugiej strony lawenda podwyższa skuteczność innych olejków, z którymi jest zmieszana.

W sprzedaży często występuje olejek tzw. Lawendynowy (lavandula fragrance), który zapachowo trudny jest do odróżnienia od prawdziwego olejku lawendy lekarskiej lavandula officinalis. Jednak nie posiada on wspomnianych wyżej właściwości leczniczych i jest dużo tańszy. Zatem zawsze upewnijmy się z jakiej rośliny pochodzi dany olejek (czy producent podaje nazwę łacińską rośliny).

Ponownie przypominamy, iż podane w pozycjach książkowych o aromaterapii wskazania w leczeniu niektórych schorzeń, nie zastąpią lekarza, szczególnie przy poważnych dolegliwościach.

wzorek

W sklepie Organeo znajdziecie naturalny olejek lawendowy dwóch polskich marek – oba w cenie 9 zł:

Avicenna Oil (polska marka istniejąca na rynku od 1991 r.)

avicenna-oil-olejek-lawendowy

oraz Ekomama (marka sygnowana przez Reni Jusis).

ekomama-olejek-lawendowy

Źródło:

http://www.avicenna.com.pl/dzis_lawendowy.html

Patrycja

Kilka słów o autorze

Przede wszystkim jestem kobietą. Uwielbiam rozkoszować się zapachem i konsystencją kosmetyków otulających moje ciało i lubię kryć drobne niedoskonałości delikatnym makijażem mineralnym. Stawiam na naturalność w wyglądzie i w składzie tego, co nakładam na swoją skórę. Patrzę holistycznie na swoją osobę i przywiązuję ogromną wagę do pielęgnacji wewnętrznej mojego organizmu. Skóra jest przecież odzwierciedleniem tego, co dzieje się głęboko w środku nas. Dlatego dbam o to co jem i stosuję ekologiczne suplementy diety. Zakupy robię na targach i w sklepach ekologicznych. Biegam i jeżdżę na rowerze. Dbam o środowisko naturalne. Segreguję śmieci i używam tylko biodegradowalnych środków czystości. Jestem też mamą dwóch wspaniałych chłopców: Kuby i Bartka. Z pasji do ekologii i uwielbienia wszystkiego co zdrowe stworzyłam sklep Organeo. Tutaj na Organeoblog.pl chcę dzielić się z Wami swoim kilkuletnim doświadczeniem i wiedzą na temat zdrowia i urody w duchu eko.

Pozostałem wpisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>